Herdenken en vrijheid vieren in Zoetermeer

| Bureau Citymarketing

Op 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit jaar vindt, vanwege de corona-maatregelen, de herdenking in een andere vorm plaats. Er is gelegenheid om bloemen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark te leggen en de herdenking is live te volgen. De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen.

Zoetermeer viert Bevrijdingsdag ieder jaar groots en editie 2021 kan én mag niet achterblijven. Dit jaar niet live op de Markt, maar gratis vanuit ieders huiskamer. Met verschillende livestreams bouwt organisator Netwerk Zoetermeer samen met heel Zoetermeer en vele partners uit de stad een feestje.

Programma 4 mei herdenking in Zoetermeer

Door de coronamaatregelen verloopt de herdenking op 4 mei 2021 bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark anders dan andere jaren. De gebruikelijke herdenking met voorafgaand de stille tocht zal dit jaar niet plaatsvinden door de coronamaatregelen. De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen en er is deze dag tussen 12.00 en 19.30 uur de gelegenheid om een bloem(stuk) te leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark.

Burgemeester Michel Bezuijen en zijn vrouw leggen rond 18.45 uur een bloemstuk bij de graven van de drie Zoetermeerse verzetsstrijders bij de Oude Kerk. Een lid van scoutinggroep John McCormick en een gezant van de Amerikaanse ambassade leggen ieder een bloemstuk bij het graf van John McCormick. Vervolgens vertrekt de burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar leggen zij rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Een vertegenwoordiging van de gemeenteraad en het Contact Oud Mariniers leggen ook een krans bij het monument.

Volg de herdenking live

Vanwege de coronamaatregelen vindt de 4 mei herdenking ook dit jaar in ‘stilte’ plaats zonder publiek. Je kunt de herdenking, de toespraak van burgemeester Bezuijen én de voordracht van een 4 mei gedicht vanaf 18.45 uur live volgen via Zoetermeer FM (ZFM), de facebookpagina van Zoetermeer FM of via de televisie: Ziggo kanaal 42, KPN kanaal 1419 en T-Mobile kanaal 377.

Het oorlogsmonument met bloemenkransen. Herdenking bij het oorlogsmonument.

Bevrijdingsdag Zoetermeer

Ieder jaar steekt de burgemeester het vrijheidsvuur aan om alle slachtoffers te herdenken. Dit jaar is dat niet anders. Het is dit jaar zelfs extra bijzonder, omdat het de eerste keer zal zijn van onze nieuwe burgemeester Michel Bezuijen. Hij zal traditiegetrouw Bevrijdingsdag in Zoetermeer openen. In de middag is er een speciale livestream voor kids vanuit het Stadstheater. Tune 's avonds in voor de livestream vanuit Cultuurpodium Boerderij voor een feestje in je eigen huiskamer! 

 

#Zoetermeerisdeplek

Vrijheid is kwetsbaar, daarom koesteren we het op Bevrijdingsdag een beetje extra. Samen met Zoetermeerders, jong en oud, door heel Zoetermeer!

We zijn heel benieuwd hoe jij Bevrijdingsdag in Zoetermeer viert. Deel je foto met #Zoetermeerisdeplek op Instagram of Facebook. Veel plezier!

Foto van een band die buiten bij SnowWorld in de natuur een nummer aan het opnemen zijn.
  • Foto van een band die buiten bij SnowWorld in de natuur een nummer aan het opnemen zijn.

Livestreams

Kijk vanaf 14.00 mee naar de kids livestream vanuit het Stadstheater met de Telekids Discoshow en om 15.00 een optreden van kinderpopster Dirk Scheele.

Om 19.30 start de livestream vanuit Cultuurpodium Boerderij met een optreden van de Nederlandse indiepopband Rondé. Met Typhoon als headliner om 20.45 uur belooft het als vanouds in de avond weer dansen geblazen! Tussendoor als muzikale lijm is er de PlusSupportAct en de avond wordt gepresenteerd door Splinter Chabot.

Open de link naar de livestream