STOER in Museum De Voorde

| Museum De Voorde

Stoer is een krachtig woord. Heeft stoer zijn te maken met sterk en heldhaftig zijn, je grenzen opzoeken, veel durven of met je eigen keuzes maken? De traditionele betekenis van stoer betekent voor sommige mensen dat het lastig is om zichzelf te zijn. Met STOER gaat Museum De Voorde op zoek naar een nieuwe betekenis van stoer. Een betekenis die beter aansluit op de wereld van vandaag en waarin iedereen zich herkent. Want stoer zijn kan in alle vormen en maten.

Studio Stoer

Studio Stoer haalt stoere verhalen op. Iedereen kan zijn/haar/diens stoere verhaal delen in de mobiele Studio Stoer. Alle verhalen zijn terug te vinden op www.stoeronline.tv. Je kunt ook een filmpje maken met je telefoon. Wat vind jij stoer aan jezelf? Deel je verhaal via www.stoeronline.tv!

Dit project loopt van 22 maart 2021 tot 27 maart 2022.

Spierballen, Stiletto’s en Superhelden

In de familietentoonstelling ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ kun je zien en beleven wat we vaak stoer te vinden: van drillrap tot de hoge duikplank en van nerf guns tot Louboutins. Ook laat het museum voorbeelden zien van mensen die stoere keuzes hebben gemaakt, zoals Alexandrine Tinne, een avonturierster die in 1862 als eerste westerse vrouw door de Sahara reisde en Sebastiaan Vermeulen die jurken voor mannen ontwerpt. Durf jij jouw eigen stoerheid onder de loep te nemen?

Dit project loop van 4 juli 2021 tot 27 maart 2022.

Stoere Verhalen

Documentaire fotograaf Karine Versluis onderzoekt het begrip stoer met mensen die binnen en buiten het stereotype beeld van stoer vallen. In de tentoonstelling ‘Stoere verhalen’ zie je bijzondere en persoonlijke portretten van stoere mensen.

Dit project loopt van 4 juli 2021 tot 27 maart 2022.

Zo Stoer

Wat roept kunst bij je op in relatie tot het begrip stoer? Wat vind jij stoere kunst en waarom? Ligt dat aan de kleuren, de voorstelling, de functionaliteit of de kunstenaar? In de interactieve beeldende kunsttentoonstelling onderzoeken we welke elementen een kunstwerk stoer kunnen maken. De Voorde daagt jou uit om je creatief te uiten en jouw eigen beeld van stoer te verbeelden.

Dit project loopt van december 2021 tot maart 2022.

Manifest

De bevindingen uit alle onderdelen van het project stoer zijn gebundeld in een manifest. Hierin formuleren we samen een nieuwe actuele definitie van stoer. Alle samenwerkingspartners, onderwijsinstellingen, deelnemers en bezoekers die aan het project hebben meegewerkt, worden gevraagd het manifest te ondertekenen.

Dit project vindt plaats in maart 2022.

Stoer wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van

Cultuurfonds Zoetermeer, Fonds 1818, Fonds Schiefbaan Hovius, Gemeente Zoetermeer, Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Pro Juventute Steunstichting, Stichting Doen, VSBFonds.

De stoere samenwerkingspartners

Stichting Leergeld, Stichting Piëzo, de Bibliotheek Forum Zoetermeer, Stichting School en Veiligheid, Stichting DOEN, Stichting Inclusie & discriminatiebestrijding.