Kunstroute 4: Richting Lansing

Beeldende kunst

Beeldende kunst verbindt mensen met hun stad en geeft een eigen identiteit aan een plek. Dat maakt kunst een belangrijk onderdeel van de stadscultuur. De gemeente Zoetermeer verstrekt al decennialang opdrachten aan professionele kunstenaars om bij bouwprojecten een kunstwerk te maken. Een kunstwerk speciaal ontworpen voor de plek èn speciaal voor de mensen die de plek gebruiken.

Inmiddels staan er meer dan 180 unieke kunstwerken in de stad. Je kunt ze ontdekken met de verschillende kunstroutes. Elke route leidt door een ander stukje Zoetermeer. Voor wie met kinderen op pad gaat, staat er per kunstwerk een vraag die helpt om een gesprek over kunst op gang te brengen.

Kunst in het park

Via deze route kom je langs het Burgemeester Hoekstrapark. Drie bijzondere kunstwerken worden hier uitgelicht: Zonnewijzer, Piramide en obelisk en Schatkist. Ontdek meer over deze kunstwerken tijdens een heerlijke wandeling of fietstocht door het park. 

Kunstwerk Zonnewijzer van Chabot Taudin. De zonnewijzer bestaat uit twee delen. Onderop ligt een gelijk zijdige driehoek met zijden van 5.20 meter. Op het bovenvlak staan uurlijnen, waarop je de tijd kunt afl ezen. Bovenop deze driehoek staat rechtop nog een driehoek, gemaakt van gepolijste granietplaten in de kleuren rood, zwart en blauw. Kunstwerk Schatkist van Ronald in t Hout. Door het slimme kleurgebruik (hout voor de ‘kist’ en goudgeel voor de ‘schat’) zie je er ook echt schatkist in. Kunstwerk Piramide en Obelisk van Jan Samsom. De twee objecten horen bij elkaar: de zware piramide en de hoge, schuingeplaatste obelisk. Jan Samsom wilde dat 
het lijkt alsof ze eigenlijk bij een mysterieus groter bouwsel horen, waarvan inmiddels delen zijn verdwenen. Je kan er nu alleen nog maar naar raden wat voor bouwsel dat geweest kan zijn.

Maak kennis met ...

De Straatveger glimlacht breed naar je. Ondanks dat jullie naar elkaar kijken op ooghoogte, is de veger kleiner dan de gemiddelde mens. Bij het kunstwerk Vader en kind zie je een volwassen figuur beschermend over een kind staan. De volwassene wijst met zijn arm een bepaalde richitng op en het kind volgt de richting met zijn blik. Waar kijken de beide figuren volgens jou naar?

Kunstwerk Straatveger van Gerard van Steenbergen. Zijn bronzen gezicht glimlacht breed naar je. Bijzonder is dat hij met zijn hoofd op dezelfde hoogte zit als de gemiddelde 
kijker. Foto van het kunstwerk Vader en kind. Je ziet een volwassen figuur beschermend over een kind staan. De volwassene wijst met zijn arm een bepaalde richting op en het kind volgt de richting met zijn blik.