Kunstroute 3: De Dorpsstraat door

Home Is Where The Heart Is

Aan deze reusachtige bedelketting hangen voorwerpen die symbool staan voor de onderdelen van het leven, net als bij een echte bedelketting. Deze bedelketting draagt voorwerpen die iets met de geschiedenis van Zoetermeer en de winkels in de Dorpsstraat te maken hebben. Zo zijn er bedels in de vorm van een chocomelfles, een boterton, een geldbuidel en meer. Welke voorwerpen zie jij als bedel aan de ketting hangen en hoe hebben deze met de geschiedenis van de stad te maken?

Foto van het Bedelketting kunstwerk in de Dorpsstaat

Kunst in het park

Aan de Dorpsstraat ligt het rustgevende Wilhelminapark. In het park vind je, naast een oorlogsmonument, twee kunstwerken: Danseres en Bomen over Leven. De Danseres ziet er van alle kanten heel anders uit. Dit komt door de vorm en het gebruikte materiaal, maar ook door de ruimte waar juist géén materiaal is. Je voelt zelf bijna de beweging van het model als je ernaar kijkt. De Bomen over Leven staan symbool voor populaire verzamelplaatsen om elkaar verhalen te vertellen. De bijna vergane en verkoolde houtblokken binnenin staan voor de bijna vergeten verhalen en de betonnen voet van het beeld lijkt op een omgezaagde boom, ook wel: verhalen die niet meer verteld kunnen worden.

Kunstwerk van danseres Roos in het Wilhelminapark bij de Dorpsstraat Kunstwerk Herpt in het Wilhelminapark bij de Dorpsstraat

SpeelSpoorStenen

Dit spoor dat door de Dorpsstraat loopt, komt voort uit de wens om een speelplek te hebben waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Beeldend kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck werkten dat idee uit in de interactieve kunstwerken 'SpeelSpoorStenen'. In de hele straat liggen er twintig. Van luisterputten tot hinkelbanen, ontdek het SpeelSpoor zelf!

Foto van het Speelspoor hinkelbaan van Bersma en Wijgerinck in de Dorpsstraat Foto van een SpeelSpoorSteen in de Dorpsstraat Foto van het kunstwerk Bentem Speelvis in de Dorpsstraat

Koffie- en lunchplekken in de Dorpsstraat

-

Heb je onderweg trek gekregen of kun je wel een goede koffie gebruiken? Er zijn veel leuke opties in de Dorpsstraat in Zoetermeer.