Kunstroute 2: Rond de Dobbe

De Dobbeplas

Op de Dobbeplas vind je een van de meest bekende kunstwerken van de stad: Interaction I en II van Marja en Frans de Boer-Lichtveld. Dit tweedelige beeld stond eerst op het Stadhuisplein, maar is in 2005 verplaatst naar deze plek in het water, waar het nog beter tot zijn recht komt. Van dit tweedelige kunstwerk doet het liggende deel overdag dienst als fontein. Uit de spuitmonden kan water tot wel 70 cm hoog spuiten.

Foto van het kunstwerk Interaction I en II. Het kunstwerk staat in het water bij de Dobbeplas en is ontworpen door Marja en Frans de Boer-Lichtveld.

Het engeltje van het CKC

Een bekend beeld voor veel Zoetermeerders, maar waar staat dit figuur eigenlijk voor? Boven het dak van cultureel centrum CKC & partners zie je dit figuur uit de hemel komen vallen. Overdag steken de lijnen van het metaal af tegen de lucht. ’s Avonds, als het licht aan is, lijkt de figuur boven het gebouw te zweven. Lamers gebruikte de kunstzinnige activiteiten die in het gebouw plaatsvonden als inspiratie voor dit symbool. Als kijker kun je zelf de inspiratie of het verhaal bedenken rondom deze vallende figuur.

Een foto van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in Zoetermeer. Op het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer zie je het kunstwerk De Val van Herman Lamers.