Dorpsstraat

Architectuurwandeling Dorpsstraat

Voeg wat boter, kaas en eieren én een loslopend varken toe, zet er een glazen kaasstolp overheen en je waant je in een compleet dorp zo’n 100 jaar terug in de tijd!

Zoetermeer vormde de helft van een zogenaamd tweelingdorp en bestond uit de twee versmolten dorpskernen Zegwaart (arm) en Zoetermeer (rijk). In 1935 zijn ze bestuurlijk samengevoegd tot Zoetermeer.

Tijdens deze wandeling wordt de Zoetermeerse Dorpsstraat beleefd als het historische deel van bebouwd Zoetermeer. De route gaat langs gemeentelijke en rijksmonumenten en volgt de buurvaart met twee Dobbe’s en verschillende bruggen hieroverheen.

De route is 3,9 km en begint bij RandstadRail halte Stadhuis. Onderweg een mooie foto gemaakt? Deel 'm met #Zoetermeerisdeplek. 

Wat kom je tegen?

Met deze wandeling kom je langs het oudste gebouw van Zoetermeer: de Oude Kerk. Ook zie je de Nicolaaskerk, het moderne gebouw van CKC&Partners, Molen de Hoop, de karakteristieke woningen in de Eerste Stationsstraat en 't Oude Huis dat in het verleden zowel een burgemeesterswoning, tandartsenpraktijk, gemeentekantoor en later een Stadsmuseum is geweest! 

Download de wandelkaart

Koffie of lunch to-go - Heb je onderweg trek gekregen of kun je wel een goede koffie gebruiken? Ga dan langs bij één van deze locaties in de Dorpsstraat. Ook tijdens de corona-maatregelen bieden zij takeaway mogelijkheden aan!