Stadsparken in Zoetermeer

Zoetermeer is groen

Zoetermeer is groener dan je misschien wel zou denken! Naast zes grote recreatiegebieden rondom de stad, kun je ook ontspannen in het groen midden in de wijken en zelfs het stadscentrum in de stadsparken. Bij de een kun je ontspannen bij de ander kun je heerlijk buitensporten.

Groen in de wijken en stadsparken

Naast zes grote recreatiegebieden rondom de stad, kun je ook ontspannen in het groen in de wijken en de stadsparken. Bij de eén kun je ontspannen bij de ander kun je heerlijk buitensporten.

Ontdek de parken
Een man en vrouw zijn samen aan het hardlopen in het van Tuyllpark.

Plas van Poot

Plas van Poot is een uniek, groot meer van 650 meter lang en 140 meter breed midden in Zoetermeer. De plas is in 1935 ontstaan doordat er zand nodig was voor de aanleg van snelweg A12. Dankzij de omheining voelen de dieren zich daar veilig, de plas werd een toevluchtsoord.  De plas is daardoor nu een biodiversiteitshotspot geworden met heel veel natuur en dieren. Om de dieren te beschermen, kun je niet door het gebied lopen, maar wel eromheen. Op de website van Plas van Poot krijg je een beeld van het gebied en de dierlijke bewoners!

Bekijk de website

Ontdek biodiversiteit in Zoetermeer

Leer meer over de biodiversiteit in Zoetermeer met de nieuwe biodiversiteitskaart! Download de kaart vanaf deze pagina en ontdek vijftien biodiversiteitshotspots. De kaart is aangevuld met leuke vragen voor jou en je wandelpartner en is ook geschikt voor kinderen.

Download de kaart

Natuurtuin Zoetermeer

De Natuurtuin is een bijzonder stukje in het recreatiegebied Westerpark van ongeveer twee hectare groot. Het geeft in het klein een beeld van het landschap in en om Zoetermeer, zoals het nu is en zoals het vroeger was. Je vindt hier onder andere een poldertje met molens, het griend, rietkragen, akkers en bloemrijke hooilanden. De afwisseling van klei en veen in de bodem en de verschillende waterstanden, bepaalt welke planten er groeien en welke dieren er voorkomen.

Ontdek de Natuurtuin

Stadsboerderijen

-

Er zijn in Zoetermeer drie stadsboerderijen, leuk om met de kinderen te ontdekken!

Bekijk alle recreatiegebieden in Zoetermeer

-

Zoetermeer heeft zes grote recreatiegebieden in en rondom de stad. Zoek de ontspanning op en ontdek ze zelf!

De Groene Parels

In de 6e druk van de 'Groene Parels' van Zoetermeer is alles te lezen over de populairste stadsparken, plantsoenen en natuurgebieden.

Bekijk de 'Groene Parels' van Zoetermeer

Fietsen & wandelen

Geniet van de rust en de mooie recreatiegebieden in Zoetermeer door een wandeling of fietstocht te maken. We hebben een aantal routes op een rij gezet waarmee je de mooiste plekjes ontdekt! 

Bekijk verschillende routes
Een witte fiets met een rietenmand voorop. Twee mensen zijn aan het fietsen in Zoetermeer. Er is veel groen te zien.

Ontdek de natuur en ga op pad!

-

Onze tips voor een leuke activiteit in de natuur van Zoetermeer en in de omgeving.