Architectuurwandeling Rokkeveen Floriade

Wat kom je tegen

Het ontwerp voor het Floriadeterrein viel samen met het ontwerp voor de woonwijk Rokkeveen. Kantoren in een groene maar stedelijke omgeving en speels gebouwde woningen in verschillende stijlen, vormen en kleuren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Urban Villa's, waar ieder gebouw een eigen kleurtje heeft gekregen.

Follies

Architect Erik Knippers won met deze ontwerpen in 1989 de 'Biënnale voor Jonge Nederlandse Architecten'. De gebouwtjes zijn in een reeks ontworpen, van eenvoudig en statisch naar complex en dynamisch. Knippers noemde het ‘Een eerbetoon aan onze cultuur in de vorm van een aantal nutteloze bouwsels’. Niet toevallig pasten deze prachtig in het ontwerp voor de Floriade. Follies, poëtische en ‘nutteloze’ bouwsels, kwamen in de 17de en 18de eeuw voor in Engelse tuinen en zijn bedoeld om de voorbijganger zich te laten verwonderen.

Balijhoeve

Bezoekers komen bij stadsboerderij Balijhoeve in contact met moderne architectuur, maar ook de boerderijdieren! Ze kunnen ze aaien, met ze spelen, leren ze kennen en met ze omgaan. De boerderij wordt de komende tijd verbouwd en uitgebreid om nog meer hét sociale ontmoetingspunt van de wijk Rokkeveen te worden. Het ontwerp voor de nieuwe Balijhoeve is samen met omwonenden en gebruikers gemaakt. In 2021 is er gestart met de aanleg van een beleeftuin voor jong én oud.

Ontdek de boerderij

Inspiratie voor een dagje uit - Zoek je tips voor de invulling van feestdagen, vakanties of een avondje uit in Zoetermeer? Wij hebben tips voor je! Bekijk hier onze artikelen en doe inspiratie op voor leuke activiteiten in Zoetermeer.