Zoetermeer toen, nu en in de toekomst

Partners

Het totale programma van Zoetermeer 60 jaar New Town wordt mede mogelijk gemaakt door: Architectuurpunt ZoetermeerSchatbewakersGemeente ZoetermeerHistorisch Genootschap Oud SoetermeerBibliotheek ZoetermeerNetwerk Zoetermeer, en Bureau Citymarketing Zoetermeer

Ontwikkeling van de stad

-

Na de oorlog had Den Haag ruimteproblemen. Om die op te lossen werd Zoetermeer aangewezen als groeikern. Het dorp van 10.000 inwoners moest groeien naar een stad van 100.000! In razend tempo verdwenen de weilanden en akkers en verschenen de huizen.

Ontwikkeling nieuwe wijken

De eerste paal voor de wijk Palenstein ging in 1966 de grond in. Deze wijk wordt voornamelijk gekenmerkt door hoogbouw. De wijk Driemanspolder werd gebouwd tussen 1966 en 1974. Hier staan de flats gegroepeerd aan de rand van de wijk rondom laagbouw. Meerzicht startte in 1969 en werd met dezelfde ideeën als Driemanspolder gebouwd. Aan de rand van de wijk werd het grote Westerpark aangelegd.

Oude foto van kinderen die spelen op de daktuin in het zwembad. Oude zwart-wit foto van drive-in woningen in Meerzicht. De Mammoet in Meerzicht. Een geel gebouw met veel groen voor de ingang. Logo 60 jaar New Town in de kleur geel.

Buytenwegh, De Leyens en Seghwaert

Bij de bouw van Buytenwegh en De Leyens vanaf 1974 werd de hoogbouw geheel losgelaten. Het bleek dat flats door de extra ruimte die daar omheen nodig was ongeveer net zoveel plaats in beslag namen als laagbouw. In 1976 startte men met de vierde wijk: Seghwaert

Een foto van vier huizen in Seghwaert met een puntdak. De buurt rondom deze huizen wordt het Scheveningsedorp genoemd. Hoekerkade in De Leyens. Een rij aan huizen aan het water.

Nieuw centrum: Stadshart

In de jaren tachtig kreeg Zoetermeer een nieuw centrum: het Stadshart. Centrale voorzieningen zoals het Stadhuis verhuisden van de Dorpsstraat naar het nieuwe centrum. De laatste jaren heeft het Stadshart een eigentijdse inrichting gekregen.

Foto van het Stadshart over de Dobbeplas in Zoetermeer. Een oude zwart-wit fout van de bouw van het Stadshart. Foto van Centrum-West vanaf de Voorweg.

Noordhove, Rokkeveen en Oosterheem

In 1985 werd de wijk Noordhove gebouwd, deze wijk ligt aan de Zoetermeerseplas. Twee jaar later werd de eerste paal voor Rokkeveen geslagen. Hier is eerst de de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden en vervolgens de wijk gebouwd. De nieuwste wijk is Oosterheem, een zogenaamde VINEX-locatie. De naam van de wijk verwijst naar een thuis (heem) ten oosten van de oorspronkelijke stad.

Foto van de skyline van Oosterheem Taborkerk in Noordhove Het plan voor de Floriade in Zoetermeer in 1992. NBD Biblion gebouw in de wijk Oosterheem.

Toolkit Zoetermeer 60 jaar New Town

Voor organisaties die activiteiten organiseren in het kader van Zoetermeer 60 jaar New Town, is een toolkit ontwikkeld met logo's voor online, social media en drukwerk toepassingen. Er is ook een handleiding met richtlijnen voor het gebruik van het logo. Wil je hier gebruik van maken? Stuur een mail naar ditisdeplek@zoetermeer.nl

Wil jij met jouw organisatie ook iets organiseren in het kader van het jubileumjaar of heb je vragen over 60 jaar New Town? Laat het weten via info@architectuurpuntzoetermeer.nl!