Het culinaire avontuur van het Ministerie van Geluk

In de historische Dorpsstraat van Zoetermeer bevindt zich een bijzonder restaurant dat zowel de smaakpapillen als het geweten streelt: het Ministerie van Geluk. Stephanie, de bevlogen oprichtster, vertelt ons in deze aflevering van "Dit is de plek" haar inspirerende verhaal over hoe zij haar passie voor dierenwelzijn en heerlijk eten samenbracht in deze unieke veganistische eetgelegenheid.

Van Foodtruck naar Restaurant

Stephanie begon haar culinaire avontuur in 2018 met een opvallende gele foodtruck, waarmee ze veganistische gerechten naar festivals bracht. Haar foodtruck, toepasselijk genaamd het Ministerie van Geluk, was een groot succes op evenementen zoals het Amsterdam Dance Event, waar ze broodjes vegan shoarma verkocht aan duizenden bezoekers. Maar toen de coronapandemie toesloeg, moest Stephanie haar koers verleggen. Ze begon met thuisbezorging en ontdekte al snel dat er een grote vraag was naar veganistisch eten in Zoetermeer.

De zoektocht naar de plek

Na twee jaar van intensief zoeken vond Stephanie de perfecte locatie voor haar restaurant in de Dorpsstraat. Het gebouw had een rijke geschiedenis als graanschuur, muziekschool en shoarmatent, maar transformeerde onder Stephanies handen in een knusse, huiselijke plek waar plantaardige gerechten centraal staan. In mei 2023 opende het Ministerie van Geluk officieel haar deuren.

Geluk en filosofie

De naam "Ministerie van Geluk" is niet zomaar gekozen. Tijdens haar studie filosofie deed Stephanie een minor Happiness Economics, waarin ze leerde over het Ministerie van Geluk in Bhutan. Dit inspireerde haar om een plek te creëren waar zowel mensen als dieren gelukkig kunnen zijn. "Ik vind het heel belangrijk dat ook dieren gelukkig zijn, daarom worden ze hier niet opgegeten," legt Stephanie uit. Het restaurant is volledig veganistisch, zonder melk, ei, vlees of vis, maar met een overvloed aan heerlijke groenten en vleesvervangers.

Creativiteit in de keuken

Koken zonder dierlijke producten vraagt om een creatieve benadering. Stephanie vertelt dat ze veel tijd heeft gestoken in het experimenteren en ontwikkelen van recepten. "Je hebt geen ei nodig om een lekkere taart te maken en je kunt heerlijk dineren met alleen groenten," zegt ze. Haar menu wisselt mee met de seizoenen, waardoor er altijd iets nieuws en spannends te proeven is. De huidige favorieten zijn de veganistische paëlla met plantaardige garnalen en de beyond meat burger.

Toekomstplannen

Stephanie bruist van de ideeën voor de toekomst. Naast haar restaurant droomt ze van een vegan American Diner en een speakeasy cocktailbar boven het restaurant. Maar haar ambities reiken verder dan culinaire vernieuwing. Ze wil uiteindelijk een stichting oprichten, de Geluksboerderij, waar dieren gered van de slacht een veilig thuis kunnen vinden. "Het draait allemaal om het verminderen van dierenleed en mensen laten zien dat je ook zonder vlees en vis lekker kunt eten," zegt Stephanie gepassioneerd.

Lokale verbinding

Het Ministerie van Geluk werkt nauw samen met lokale ondernemers. Zo staan de patat van Patat & More en de kaasjes van Ekoplaza op het menu. Ook doet Stephanie mee aan de bierwandeling, een initiatief met andere ondernemers uit de Dorpsstraat. "Ik probeer zoveel mogelijk lokaal in te kopen, maar het moet niet onderdoen aan kwaliteit," benadrukt ze.

Een missie met een boodschap

Stephanie's missie is duidelijk: ze wil laten zien dat je ook zonder dierenleed heerlijk kunt eten. Dit doet ze niet alleen door heerlijke gerechten te serveren, maar ook door bewustzijn te creëren over de voordelen van een plantaardig dieet. "Er zijn zoveel vooroordelen over veganistisch eten," zegt ze. "Maar ik laat zien dat het zonder vlees en vis ook lekker kan zijn."

Kom proeven!

Het Ministerie van Geluk is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Of je nu komt voor een late lunch, een vroeg diner of een borrel met vrienden, je bent altijd welkom. Stephanie nodigt iedereen uit om het zelf te ervaren: "Kom allemaal lekker eten bij het Ministerie van Geluk, Dorpsstraat 202. Tot snel!"

De podcast

Wil je meer verhalen horen? Like en abonneer je op onze podcast "Dit is de plek" en ontdek meer unieke plekken in Zoetermeer. Tot op de volgende plek!

Luister de aflevering op: