Noordelijk plassengebied

Waterrijk natuur- en recreatiegebied

Het Noordelijk plassengebied omvat naast het Noord Aa (Zoetermeerse plas) nog twee andere plassen: de Noordhovense plas en de Benthuizerplas. Ook het Prielenbos, een moerasbos, maakt onderdeel uit van dit recreatiegebied. Het Noordelijk plassengebied is een waterrijk natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer. Het vormt de overgang van de stad naar het polderlandschap. Een heerlijke plek in Zoetermeer om te wandelen, fietsen, hardlopen of voor watersportactiviteiten! 

Strand Noord Aa

Bij het zandstrand van Noord Aa kan heerlijk gezwommen worden. Er zijn ligweides waar je op een zomerse dag lekker kunt genieten. Het zwemwater van strand Noord Aa heeft een afgebakend gedeelte en is hiermee heel geschikt voor kinderen door het ondiepe water.

Naast zwemmen kun je hier ook duiken, wind- en kitesurfen, kanoën, drakenboot varen en (wind)zeilen. Het gebied is heel geschikt om heerlijk te wandelen, fietsen, of skeeleren. Dus niet alleen op mooie zomerdagen, maar ook in de rest van het jaar kun je hier genieten van de natuur!

Lees verder
Mensen op het strand in de natuur. strandtent aan het water.

Wandelen rond het Noordelijk Plassengebied

Het waterrijke gebied is prachtig om te verkennen. Loop bijvoorbeeld de route rond het Noordelijk Plassengebied en ontdek het waterrijke natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer.

Bekijk de route
Mensen op het strand in de natuur.

Het Prielenbos

Dit moerasbos heeft zich spontaan ontwikkeld en de natuur gaat hier haar eigen gang. Door de grote variatie in begroeiing trekt dit gebied een grote verscheidenheid aan broedvogels aan. Ondanks de moerasachtige omgeving kun je op sommige plekken goed wandelen in het Prielenbos. Het vlonderpad zorgt dat je geen natte voeten krijgt! Tip: neem een verrekijker mee.

Lees verder
groen en bomen in het recreatiegebied. Kinderen lopen door de natuur

De Noordhovenseplas en Benthuizerplas

De Noordhovenseplas en Benthuizerplas zijn twee relatief nieuw aangelegde driehoekige meertjes die als een soort slotgracht de stad Zoetermeer van het aangrenzende polderland en het dorp Benthuizen (gelegen in het Groene Hart) scheiden. Hiermee vormt het een waterrijk natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen maar ook kunt vissen.

Wandel - en fietsroute

Ontdek de prachtige fiets- en wandelroute van het Noordelijk Plassengebied per fiets! Deze omgeving biedt een verscheidenheid aan fietspaden die langs schilderachtige meren, groene velden en rustige natuurlijke schoonheid lopen.

Beleef bijvoorbeeld de wandelroute van het Noord-Aa en/of de fietsroute ‘Naar zee vanuit Zoetermeer’.

Geniet van de serene omgeving terwijl je samen of alleen door de prachtige routes fietst, geschikt voor zowel recreatieve fietsers als fervente liefhebbers van fietstochten. Verken de fietspaden, adem de frisse lucht in en bewonder de landschappen, terwijl je in een ontspannende fietstocht door deze prachtige regio.

Lees verder

Samen met de kinderen

Voor kinderen is er een gezellige en knusse kinderspeelboerderij 't Geertje. Een tip voor gezinnen om deze leuke kinderboerderij te bezoeken. De kinderen kunnen onder andere geitjes, kippen, koeien, schapen en konijnen aaien, voeren en bewonderen. De dieren (toegankelijk voor iedereen) voorziet de boerderij van voedsel, te koop in hun winkel en restaurant. 

Wanneer de zon schijnt, kunnen de kinderen ook de hele dag zwemmen, kastelen bouwen en genieten bij het Speelstrand (op het Noord-Aa).

Lees verder

Lunchen en koffie

Geniet na je wandeling van een warme kop koffie, lekkernijen of een lunch in nabijgelegen restaurants. Ontdek De Beren met zijn ontspannen sfeer en uitzicht op het water, geniet van Scandinavische gerechten bij Happy Moose, en proef diverse gerechten aan het water bij Restaurant Aa-zicht. Voor Japanse keukenliefhebbers biedt Itamea een uitgebreid assortiment aan sushi en andere specialiteiten met verse ingrediënten en vakmanschap.

Wij wensen je veel plezier in de Noordelijke Plassengebieden!

Lees verder