Natuur ontdekken en ontspannen in het Noordelijk plassengebied in Zoetermeer

Zoetermeer is veel groener dan je misschien denkt en heeft veel parken, bossen en diverse natuur- en recreatiegebieden. Maar er is ook veel water: het Noordelijk plassengebied omvat naast het Noord Aa (Zoetermeerse plas) nog twee andere plassen: de Noordhovense plas en de Benthuizerplas. Ook het Prielenbos, een moerasbos, maakt onderdeel uit van dit recreatiegebied. Het Noordelijk plassengebied is een waterrijk natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer. Het vormt de overgang van de stad naar het polderlandschap. Een heerlijke plek in Zoetermeer om te wandelen, fietsen, hardlopen of voor watersportactiviteiten! 

Wandelen rond het Noordelijk Plassengebied

Te voet of op de fiets: het waterrijke gebied is prachtig om te verkennen. Loop bijvoorbeeld deze route rond het Noordelijk Plassengebied en ontdek het waterrijke natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer.

Bekijk de route
Kinderen spelen in een speeltuin op het strand aan het water. Mensen op het strand in de natuur.

Strand Noord Aa

Bij het zandstrand van Noord Aa kan heerlijk gezwommen worden. Er zijn rustgevende ligweides waar je op een zomerse dag lekker kunt genieten. Het zwemwater van strand Noord Aa heeft een afgebakend gedeelte en is hiermee heel geschikt voor kinderen door het ondiepe water.

Naast zwemmen kun je hier ook duiken, wind- en kitesurfen, kanoën, drakenboot varen en (wind)zeilen. Het gebied is heel geschikt om heerlijk te wandelen, fietsen, of skeeleren. Dus niet alleen op mooie zomerdagen, maar ook in de rest van het jaar kun je hier genieten van de natuur!

Lees verder ...
Mensen op het strand in de natuur. Mensen op het strand in de natuur. strandtent aan het water.

Het Prielenbos

Dit moerasbos heeft zich spontaan ontwikkeld en de natuur gaat haar eigen gang. Dor de grote variatie in de begroeiing trekt dit gebied een grote verscheidenheid aan broedvogels aan. Ondanks de moerasachtige omgeving kun je op sommige plekken goed wandelen in het Prielenbos. Het vlonderpad zorgt je geen natte voeten krijgt! Tip: neem een verrekijker mee.

Lees verder ...
groen en bomen in het recreatiegebied. Kinderen lopen door de natuur

De Noordhovenseplas en Benthuizerplas

De Noordhovenseplas en Benthuizerplas zijn twee relatief nieuw aangelegde driehoekige meertjes die als een soort slotgracht de stad Zoetermeer van het aangrenzende polderland en het dorp Benthuizen (gelegen in het Groene Hart) scheiden. Hiermee vormt het een waterrijk natuur- en recreatiegebied aan de rand van Zoetermeer waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen maar ook kunt vissen.

Ontdek het Noordelijk plassengebied

-

Ontspannen, inspannen of lekker uit eten. Klik en ontdek alle locaties in de omgeving van het Noordelijk plassengebied in Zoetermeer.