De favoriete Zoetermeerse plekken van burgemeester Bezuijen

| Bureau Citymarketing

Michel Bezuijen is sinds oktober 2020 burgemeester van Zoetermeer. “Ik had Zoetermeer al langer in het oog, voordat ik hier burgemeester werd. Je wilt als burgemeester leuk wonen, maar ook werken voor een stad die een mooie ambitie heeft en waar heel veel te beleven is. Zoetermeer is de derde stad van Zuid-Holland, het is in een korte tijd heel snel gegroeid en je vindt er hele mooie pareltjes”. Benieuwd naar de favoriete Zoetermeerse plekjes van de burgemeester? Lees ze hier!

Tip: volgens burgemeester Bezuijen kun je Zoetermeer en de (verborgen) pareltjes het best ontdekken op de fiets.

1. De Dorpsstraat

Mooie geveltjes, een bijzondere uitstraling en hét karakteristieke deel van Zoetermeer. Zo omschrijft de burgemeester de gezellige winkelstraat, de Dorpsstraat. “Het geeft in een grote stad bijna iets pittoresks. Je vindt er speciaalzaken met veel aandacht voor hun vak. De manier waarop de ondernemers daar met elkaar samenwerken is erg mooi te zien”. Ook noemt de burgemeester de mooie stadswandelingen van het Gilde Zoetermeer die hij onlangs samen met zijn vrouw bezocht. “Heel leerzame en leuke wandelingen, die vaak van start gaan vanuit de Dorpsstraat”.

Ontdek de Dorpsstraat
Dorpsstraat in Zoetermeer. Historisch centrum van Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Dorpsstraat in Zoetermeer. Historisch centrum van Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

2. Recreatiegebieden

In Zoetermeer vind je zes recreatiegebieden die als een groene rand om de stad heen liggen. “De groengebieden in en om Zoetermeer zijn erg bijzonder. Ik ben zelf gek op wielrennen en fiets regelmatig door Zoetermeer. Ik kom dan ook graag in een van de vele recreatiegebieden zoals het Buytenpark, Balijbos, Westerpark en natuurlijk de Nieuwe Driemanspolder. Ik hoor vaak van mensen die niet in Zoetermeer wonen dat zij vooral onze groengebieden opzoeken. De waardering in zowel de stad, als de regio is hoog en met goede reden”.

Ontdek de recreatiegebieden
Foto van een brug tijdens de zonsondergang in de Nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer.

3. Watertoren Rokkeveen

Als je door het rustgevende Burgemeester Hoekstrapark loopt, kun je er niet omheen: de watertoren ‘De Tien Gemeenten’. De bijna 49 meter hoge toren in de woonwijk Rokkeveen heeft volgens de burgemeester een markante uitstraling. “Het is een bijzondere blikvanger tijdens een ontspannen wandeling of fietstocht door het groene park. Een unieke locatie in Zoetermeer die ook een stukje geschiedenis laat zien”.

Foto van de watertoren

4. Stadhuisplein

In het Stadshart Zoetermeer vind je naast meer dan tweehonderd winkels een aantal horecapleinen, waaronder het Stadhuisplein! Onder andere vanwege de goede bereikbaarheid met het ov, de auto en de fiets is het een ideale uitgaansplek voor zowel inwoners, als bezoekers uit de regio. “Ik kwam vroeger al graag in het centrum van Zoetermeer. Ik heb het de afgelopen jaren veel zien veranderen, zoals het compleet verbouwde stadhuis, het Cadenzaplein en Stadhuisplein. Dit laat goed zien dat de stad altijd in ontwikkeling is. De horecapleinen zijn bruisende plekken in Zoetermeer, ideaal om mensen te ontmoeten”.

Foto van terrassen op het Stadhuisplein in Zoetermeer.

5. Noord Aa

De naam van de stad zegt het al, in Zoetermeer vind je een groot zoetwatermeer: de Zoetermeerse Plas! Aan het meer vind je verschillende restaurants, een Prielenbos en gezellig speelstrand. “Ik merk dat mensen echt hun ogen uitkijken naar de grootte van het watergebied, maar ook naar alle mogelijkheden die het biedt. Naast wandelen kun je ook veel waterrecreatie doen zoals suppen, windsurfen en vissen. Er zit zelfs een fantastische scoutingvereniging. Voor iedereen is er iets leuks te doen”.

Ontdek Noord Aa
Mensen op het strand in de natuur. Mensen op het strand in de natuur.

6. SnowWorld

SnowWorld haalt jaarlijks duizenden sneeuwfanaten naar Zoetermeer. Het is een unieke locatie in Nederland met een figuurlijk, maar ook letterlijk hoogtepunt: Het indoor skicentrum heeft de steilste indoorpiste van Europa. SnowWorld is volgens de burgemeester niet meer weg te denken uit de skyline van Zoetermeer. “Het is de eerste locatie van de nu landelijk bekende keten en het kenmerkt zowel het uitgebreide vrijetijdsaanbod van onze stad, als het bijzondere ondernemerschap in Zoetermeer”.

Ontdek SnowWorld
Een foto van iemand die aan het snowboarden is in SnowWorld. Een foto van een vrouw met twee kinderen. De kinderen hebben gesnowboard en de moeder geeft een high five aan een van de kinderen.

7. Mandelabrug

De Mandelabrug is een plek die vaak veel discussie oproept: “Het is zo’n plek die de één vreselijk vindt en de ander prachtig. Juist het feit dat mensen er zo van mening over verschillen, maakt het zo uniek. Niet elke plek roept discussie op. De Mandelabrug heeft ook een interessante geschiedenis, deze is namelijk gebouwd tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 1992, een evenement dat het toen nog jonge Zoetermeer op de kaart heeft gezet”.

De voorkant van de Mandelabrug. Aan beide kanten zie je een roltrap die naar boven en beneden gaan. In het midden is er een lift aanwezig. Brug over de snelweg in Zoetermeer waaronder je auto's ziet rijden. Op de brug, de Mandelabrug, staat de tekst 'Zoetermeer is de plek'.

8. Molen de Hoop

“Molen de Hoop bestaat dit al 125 jaar en staat bekend als de mooiste en best onderhouden molen van Nederland. Dat is natuurlijk iets om als stad trots op te zijn! Het is ook de enige korenmolen in Zoetermeer. Voor wie het niet weet: onderin de molen is de molenwinkel. Waar mixen voor brood en banket worden verkocht, noten en Zoetermeerse producten als honing, Geusz bier en oude Zoetermeerse kaas. Een aanrader!”

Ontdek Molen de Hoop
Foto van molen De Hoop

9. Hof van Seghwaert

“Een verborgen parel van onze stad: de historische boomgaard, het hof van Seghwaert! Een groep fantastische vrijwilligers namen het initiatief om de perengaarde te behouden en om te vormen naar een geweldig leuk en mooi trefpunt midden in een woonwijk in Seghwaert. Er is vanalles te zien en te leren en vaak zijn er activiteiten voor verschillende leeftijden. Ik zou zeggen: Ga er zeker eens een kijkje nemen.”

Ontdek Hof van Seghwaert
Luchtfoto van Hof van Seghwaert.

Zoetermeer blijft groeien

Burgemeester Bezuijen blijft zelf nog dagelijks veel ontdekken over de stad. De afgelopen zestig jaar is er veel ontwikkeld in de stad, maar Zoetermeer is nog niet af. “Kijk bijvoorbeeld naar de plannen van het Entree gebied, dit is een heel ander type wijk dan we voorheen hebben gebouwd. Ik vind het best spannend te zien hoe dat gebied zich gaat ontwikkelen, maar ook hoe de stad in het algemeen verder gaat groeien. Het is nu bijvoorbeeld voor het eerst in onze geschiedenis dat we niet meer naar de polders aan de zijkanten van de stad kunnen groeien, maar een nieuwe wijk in de bestaande stad gaan bouwen”

Wat maakt Zoetermeer voor jou de plek?

Zoetermeer is volgens burgemeester Bezuijen naast vrije tijd en wonen ook dé plek voor ondernemers: “Naast het vrijetijdsaanbod en bijzondere bouwwerken heeft Zoetermeer natuurlijk ook hele bijzondere ondernemingen. Bijvoorbeeld Nutricia, maar ook Weleda met een bijzondere tuin met allerlei kruiden en producten. Dat verwacht je niet direct op een industrieterrein. Ontwikkeling is ook volop te zien bij het Dutch Innovation Park. Het heeft een uitgebreide geschiedenis, voorheen als Brinkers fabriek en nu is het omgebouwd tot ICT-hotspot van Nederland”.

“Wat Zoetermeer voor mij ook dé plek maakt, is de schoonheid van de stad. Het wordt helaas niet altijd door iedereen herkend, maar het is een geweldige woonstad met veel voorzieningen. Inwoners die ik spreek, willen hier nooit meer weg. Als ik iets kan meegeven aan Zoetermeerders is het: wees trots op je stad en draag het ook uit. Nodig mensen in je omgeving eens uit en laat zien wat er allemaal te doen is. Ik heb de mooie restaurants en leuke uitgaansgelegenheden zoals de bioscoop en het Stadstheater nog niet eens genoemd. Met zoveel voorzieningen hoef je in principe nergens heen. Maar als je unieke locaties in Nederland zoals het Mauritshuis in Den Haag wilt bezoeken, ben je daar vanuit Zoetermeer door de centrale ligging van onze stad ook snel. Op vrijwel alle gebieden is Zoetermeer echt dé plek”.

Meer tips!

-

Wil je meer weten over activiteiten en hotspots in Zoetermeer? Wij geven je tips op de Inspiratie pagina! Ontdek bijvoorbeeld waar je de lekkerste koffie kunt halen of waar je de uniekste foto's voor Instagram kunt maken.