Noga Piepenbroek: Van jeugdpassie tot topsport!

| Bureau Citymarketing

“Als je er zelf in gelooft, dan kun je alles!"

Negen keer Nederlands kampioen polsstokhoogspringen en 11de op het EK. Begin dit jaar werd de achttienjarige Noga Piepenbroek in het Stadstheater uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. We spraken de Zoetermeerse atleet over de sport, ambities en doorzettingsvermogen.

Noga’s liefde voor de sport begon op zesjarige leeftijd en leidde haar naar een specialisatie in polsstokhoogspringen. Deze keuze was niet toevallig; al vanaf jonge leeftijd was ze gefascineerd door deze discipline. “Ik zat al op atletiek, maar pas vanaf 12 jaar mag je je gaan specialiseren. Ik keek daar echt naar uit”, steekt Piepenbroek van wal. Op dat moment start de atleet bij haar trainster Sterre de Booy. “Na 2,5 jaar samen getraind te hebben, begon ik met trainen bij Jaap van der Plaat en nu train ik sinds kort bij Timo de Water.”

De sportster traint geregeld in het buitenland, maar het overgrote deel van de tijd traint ze bij Ilion in Zoetermeer. “We hebben echt geluk met onze accommodatie. Geregeld ontvangen we gastatleten uit onder andere Rotterdam, Amsterdam en Limburg om te trainen in Zoetermeer.”

Een strak trainingsschema

De toewijding aan haar sport is duidelijk zichtbaar in haar trainingsschema: "Ik train ongeveer acht keer per week, met altijd één rustdag", legt ze uit. “De trainingen variëren in intensiteit en type, van mobiliteitstrainingen tot intensieve spring- en krachttrainingen.” Daarnaast studeert de topsporter aan het Johan Cruyff College in Amsterdam, een onderwijsinstelling voor topsporters: "Ik zit in de klas met allerlei sporters, van wielrenners tot karateka's.”

Overwinningen en uitdagingen

De atleet is inmiddels negenvoudig Nederlands kampioen in haar discipline en haar persoonlijk record staat op een hoogte van 3.90 meter. “Het EK in Jeruzalem twee jaar geleden was ook een hele toffe ervaring. Ik sprong een hele goede kwalificatie en kwam daardoor in de finale”, blikt de topsporter enthousiast terug. “Uiteindelijk ben ik als 11de geëindigd. Het was zo’n gave ervaring!” Momenteel is Piepenbroek herstellende van een flinke blessure. “Vorig jaar zijn halverwege het outdoor seizoen mijn hamstrings afgescheurd. Maar hoe harder ik werk, hoe sneller ik herstel. Inmiddels heb ik al zo’n 4 à 5 maanden van mijn revalidatietijd afgesnoept.” Zo stond de Zoetermeerse de afgelopen tijd vaak 14 keer per week op de baan. “Ik heb daarnaast ook erg geluk met de steun vanuit mijn netwerk, zoals mijn broertje, mijn moeder, de club en een goede fysio.”

Blik op de toekomst

“Ik hoop me te kwalificeren voor het WK in Lima deze zomer”, klinkt het vastberaden. “Het is nog hard werken, maar mijn coach en ik denken dat het er wel in zit.”  Als klein meisje droomde Piepenbroek van uitkomen op de Olympische Spelen. Die droom is er nog steeds, maar ze benadert hem stap voor stap. Dat is ook gelijk haar advies aan jonge atleten: “Stel haalbare doelen, maak subdoelen en geef nooit op”. Tot slot stelt de topsport: “Als je er zelf in gelooft, dan kun je alles!"