Speelbos De Balij

| De Ontdekkers

Eén van de gaafste speelbossen van Nederland vind je niet in één van de bosrijkste gebieden, maar juist midden in de randstad. Dan hebben we het natuurlijk over Speelbos de Balij in Zoetermeer. Klimmen, klauteren, spetteren, rennen, vliegen, huttenbouwen, het kan allemaal in dit ruime speelbos vlak achter de stadsboerderij.

De Ontdekkers gingen in april op ontdekkingsreis door Speelbos De Balij. Ze schreven op hun website over dé hotspots in het bos. Lees hieronder over hun ontdekkingen!

Loop door de poort en het avontuur kan beginnen, wat ga je eerst doen? Linksaf het moerasbos in, rechtsaf het ‘doolhof’ door of rechtdoor naar spring stenen, hindernissen en het vlot?

Foto van De Ontdekkers de ingang van Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Rechtdoor! Op naar de spring stenen en hindernissen, pas je op dat je geen natte voeten krijgt? Bij lekker weer is het misschien niet erg om een beetje nat te worden, maar bij wat frisser weer zijn waterdichte schoenen of kaplaarzen misschien wel verstandig. Nim zijn schoenen zijn gelukkig waterdicht dus spetteren maar.

De 2 hindernissen waren een flinke uitdaging, nog even iets meer groeien om die zonder hulp van papa te kunnen overwinnen. En door naar, wat eruit ziet als een konijnenheuvel met tunnels alle kanten op.

Foto van De Ontdekkers van spelen in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van spelen in het water in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Verhip het vlot ligt aan de overkant, wat nu? Oh gelukkig je kan het vlot vanaf de kant gewoon naar je toe trekken, werden alle vlotjes maar zo geïnstalleerd. Het is hard werken, maar zeker de moeite waard om even heen en weer te varen. Aan de overkant zien we ook nog iets leuks, daar gaan we straks ook even kijken.

Foto van De Ontdekkers van het vlot in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Met laarzen, hoge schoenen of misschien zelfs met je blote voeten het moerasbos in? Ik zeg doen want het moerasbos is naast leuk ook nog eens ontzettend mooi. Lopen door gitzwarte modder en over boomstam paden, langs het groen en bloemen.

Foto van De Ontdekkers van spelen in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van spelen in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van spelen in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Toen we door de konijnenheuvel kropen zagen we 2 houten ridders, vanaf het einde van het moerasbos lopen we door het ‘doolhof’ terug en treffen een soort houten pergola poort met daarachter een mast om in te klimmen. Dan moeten we natuurlijk even een poging wagen om zo hoog mogelijk te klimmen. Hé maar is daar nog meer? Ja inderdaad, naast de ridders is nog een open plek met een zandbakje, klimtorentje en waterspeeltuin voor de wat kleinere avonturiers. En daar achter een hangbrug over het water en nog meer bos om in te wandelen of te klimmen en klauteren over omgevallen bomen.

Foto van De Ontdekkers van de houten ridder in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van klimmen op de klimpaal in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van spelen op de brug in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Het bos staat vol met allemaal hutten gemaakt van grote dikke takken. Er staan er wel een stuk of 10, de ene nog indrukwekkender dan de andere. We besluiten om er zelf ook eentje te maken en terwijl we beginnen komen er 2 andere kinderen aan die ons helpen. De hut krijgt een bank, prullenbak en een wc. Als we klaar zijn is het tijd om even bij te komen op de bank en de boterhammetjes op te eten.

Foto van De Ontdekkers van een hut bouwen in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek. Foto van De Ontdekkers van spelen op een omgevallen boomstronk in Speelbos De Balij in het Balijbos in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Een lang weekend fun? Dit is de plek.

De Ontdekkers hebben zeker 4 uur genoten van Speelbos De Balij: "zo ontzettend veel en zo ontzettend heerlijk kan je hier spelen". Voor de Ontdekkers is het hoogtepunt toch zeker wel het klimmen en klauteren over grote omgevallen bomen en het bouwen van de hut. Er is hier genoeg te doen om er echt een dagje weg van te maken, zeker met lekker weer.