Architectuurwandeling Dorp

Wilhelminapark

Het Wilhelminapark is het oudste park van Zoetermeer en heeft een historisch karakter. Van 1950 tot 1951 werd een rij volkstuinen omgebouwd tot dit Tweede Wereldoorlog herdenkingspark. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl en bevat een langvormige vijver. Deze vijver geeft het park een ruimtelijk effect.

Foto van het Tweede Wereldoorlog monument in het Wilhelminapark in Zoetermeer. Foto van het Wilhelminapark in Zoetermeer in de winter.

Pelgrimskerk

De architect van de kerk, Bastiaan Willem Plooij, stond bekend om zijn kerkontwerpen met hoge zadeldaken en kruisvormige plattegronden. Deze stijl heeft hij ook toegepast op deze Pelgrimskerk aan de Eerste Stationsstraat. De bijnaam voor deze gereformeerde Pelgrimskerk is de boterkerk, vanwege het grote aantal boterhandelaren onder de kerkgangers.

Nutricia

Waar nu speciale medicinale voeding wordt gemaakt, was de "Wilhelmina" in 1870 nog een stoomzuivelfabriek. Het originele pand van de fabriek is een bakstenen bouwwerk met witgepleisterde muren. Tijdens de uitbreidingen van de fabriek is het originele pand opgenomen tussen de moderne fabriekgebouwen.

 

Foto van het originele pand van de Nutricia fabriek in Zoetermeer. Foto van Nutricia fabriek in Zoetermeer.

Koffie of lunch to-go

-

Heb je onderweg trek gekregen of kun je wel een goede koffie gebruiken? Ga dan langs bij één van deze locaties in het Dorp of aanliggende Dorpsstraat.