Architectuurwandeling Rokkeveen Oud en Nieuw

Watertoren Rokkeveen

Deze ruim 45 meter hoge watertoren dichtbij het rustgevende Burgemeester Hoekstrapark. De toren is wereldberoemd door haar miniatuur in het Haagse Madurodam. Bovenin bestaat het bouwwerk uit zestien kanten, dit gedeelte kon tot wel 500.000 liter water vasthouden. De doorsnede is 10 meter en de fundering bestaat uit 324 heipalen van gemiddeld 14 meter lang. Deze watertoren werd gebouwd in opdracht van de Stichting Drinkwaterleiding De Tien Gemeenten als bufferopslag van het drinkwaterleidingnet (druk op de leiding) van tien omliggende gemeenten. De wapenschilden van de tien gemeenten sieren de ingang. In een cirkel rondom de toren vind je stenen in het gras die de afstand tot de omliggende gemeenten aangeven. 

Foto van de watertoren in Rokkeveen Foto van het Burgemeester Hoekstrapark

Bouwhuis

Dit kantoorgebouw is een herkenbaar punt voor Zoetermeerders en automobulisten op de A12. In dit duurzame gebouw, met een warmte- en koudeopslag in de bodem voor de klimaatregeling, zit de organisatie FME die opkomt voor Nederlandse techbedrijven. Je vindt tussen de staalconstructie van het T-vormige gebouw onder andere een binnentuin en en daktuin op de parkeergarage aan de onderkant. Ook van dit iconische bouwwerk vind je een miniatuurversie in Madurodam.

Foto van het gebouw Bouwhuis aan de Zilverstraat

Inspiratie voor een dagje uit

-

Zoek je tips voor de invulling van feestdagen, vakanties of een avondje uit in Zoetermeer? Wij hebben tips voor je! Bekijk hier onze artikelen en doe inspiratie op voor leuke activiteiten in Zoetermeer.