Architectuurwandeling Stadscentrum Bovenstad

Stadshart Zoetermeer

Tijdens deze route ontdek je de bovenstad van Stadscentrum, het Stadshart. Je kunt hier de hele dag winkelen! Door de centrale locatie, met op loopafstand verschillende openbaar vervoer verbindingen, voldoende parkeergelegenheid en de eerste twee uur gratis parkeren, is het Stadshart voor iedereen goed toegankelijk.

Naast winkels zijn er in het Stadshart zowel culturele voorzieningen als kantoren en horeca. De bovenstad bestaat uit pleintjes, woningen boven de winkels en niet te brede straten. Je komt langs kenmerkende gebouwen in de stad, zoals het Stadstheater en bioscoop Kinepolis. Daarnaast kun je de rustgevende Stadstuin ontdekken. En ken jij de bijnaam al van het discusvormige gebouw dat boven de woonpromenade hangt? Je ontdekt het tijdens deze route!

De route is 3 km en begint bij RandstadRail halte Centrum West. Heb je onderweg een mooie foto gemaakt? Deel 'm op social media met #Zoetermeerisdeplek. 

Culturele voorzieningen

Zoetermeer heeft een verrassend veelzijdig aanbod aan muziek en cultuur. Je vindt enkele van deze voorzieningen in het stadscentrum, zoals het Stadstheater en bioscoop Kinepolis. De gebouwen geven een vrolijke, postmoderne sfeer. Vanaf de buitenkant is goed te zien wat je er binnen kunt doen. Zo zie je bijvoorbeeld aan de buitenkant van de bioscoop een grote filmrol afgebeeld. 

De voorkant van de Kinepolis in Zoetermeer met een lege weg ervoor. De voorkant van het theater met zicht op het restaurant van het theater.

Stadstuin in Zoetermeer

Deze groene oase met grote vijvers, een loper en fonteinen is een rustgevende tuin midden in het drukke centrum van Zoetermeer. De tuin is verlaagd naar het niveau van het maaiveld. Het 'winkeldek' ligt zeker zes meter hoger dan de vijvers. In totaal is de tuin een hectare groot en is het deels ingericht als rotstuin met Belgische hardstenen keien. En kun jij de boom vinden die volhangt met schoenen? Freerunners gooien hier schoenen in die zijn versleten tijdens het stunten. Inmiddels kun je hier tientallen paren schoenen in zien hangen!

Foto van de stadstuin in het centrum van Zoetermeer, het Stadshart. Zoetermeer is de plek. Foto van de stadstuin in het centrum van Zoetermeer, het Stadshart. Zoetermeer is de plek.

Centrum-West Spazio

Deze spazio bestaat uit een stedelijk winkelvierkant met op de hoeken drie woontorens en een kantoorblok. De woontorens met 23 verdiepingen en een hoogte van 80 meter zijn de hoogste van Zoetermeer. Bekijk je het gebouw op een afstand dan lijken de woontorens ten opzichte van elkaar te verschuiven en is het alsof er net een UFO is geland of wil opstijgen. In dit discusvormige gebouw dat op 11 meter hoogte boven de wandelpromenade hangt, zit een sportschool. 

Foto van Centrum-West vanaf de Voorweg. Foto van het centrum van Zoetermeer, het Stadshart, met de iconische UFO. Zoetermeer is de plek.

Onderweg trek gekregen?

-

Heb je onderweg trek gekregen of kun je wel een goede koffie gebruiken? Ga dan langs bij één van deze vele horecalocaties in het Stadscentrum.