Transportbedrijf Bode Scholten met een rijke historie van ondernemen in Zoetermeer

Bode Scholten is een transportbedrijf, gevestigd in Zoetermeer en al sinds 1925 actief binnen de transportbranche. Opa Piet Scholten bracht als bode aan het begin van de vorige eeuw met paard en wagen goederen rond. Zo is uiteindelijk Bode Scholten ontstaan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot, logistiek bedrijf met 175 medewerkers.

Bode Scholten biedt een totaalpakket op het gebied van goederenvervoer en netwerkdistributie. De kernwaarden van het bedrijf zijn kwaliteit, flexibiliteit en specifieke logistieke kennis. Daarnaast zijn ze marktleider in duurzaam vervoeren. Inmiddels heeft het bedrijf 80 voertuigen, die allemaal voorzien zijn van mobiele communicatiemiddelen en de schoonste motoren.

Dagelijks worden er meer dan 5.000 zendingen in de hele Benelux rondgebracht door de medewerkers van Bode Scholten . De sfeer en service van het familiebedrijf zijn in al die jaren hetzelfde gebleven. Bode Scholten wordt inmiddels geleid door kleinzoon Marco Scholten en is nog steeds gevestigd in Zoetermeer.

Geschiedenis van Bode Scholten

Piet Scholten bezorgde als bode goederen met paard en wagen. Hiermee was het een van de eerste bedrijven in Zoetermeer. Marco Scholten: “Eigenlijk doet het bedrijf nog steeds hetzelfde als opa’s eenmansbedrijfje, maar op grotere schaal. Opa ging vroeger met paard en wagen richting Scheveningen met schoenen, was voor de wasserij etc. Als iets naar de grote stad moest, was bode Piet Scholten de oplossing. Hij wisselde in Den Haag goederen uit met een andere bode en ging ’s avonds weer terug naar huis. Wij hebben nu nog steeds samenwerkingsverbanden, rijden dag en nacht met de wagens, wisselen goederen uit met collega’s en gaan weer richting Zoetermeer. Samenwerken zit in ons DNA.”

Een oude zwart-wit foto van twee mannen die voor een paard staan met een trekwagen er achter. Een foto van de Bode Scholten vrachtwagen

Bode Scholten heeft sinds de oprichting alle hoeken van Zoetermeer ontdekt. Het bedrijf begon aan de Hoorn in Zegwaart, maar verhuisde in 1930 naar de Molenstraat. In 1960 ging het bedrijf naar de Da Costastraat in de wijk Dorp, in 1978 naar de Wattstraat en sinds 1997 is het gevestigd in het huidige pand aan de Fokkerstraat op bedrijventerrein Hoornerhage.

Ondernemen in Zoetermeer

Bode Scholten is als bedrijf meegegroeid met Zoetermeer. De waarden van een echt familiebedrijf zie je terug in de loyaliteit van de 175 medewerkers, waarvan zeker 45% al langer dan 10 jaar werkzaam is bij het bedrijf. Marco: “Bij ons kun je je pensioen halen. Als een medewerker het goed doet, laat je hem niet gaan. De betrokkenheid van de medewerkers, van logistiek medewerker, chauffeur, planner tot financieel directeur, is hoog. Nieuwe mensen kunnen letterlijk, maar ook figuurlijk kilometers maken binnen het bedrijf door gebruik te maken van het opleidingstraject. Hierdoor is de loyaliteit van zowel de oude garde, als de nieuwe krachten hoog.”

Werkgelegenheid

Bode Scholten staat garant voor werkgelegenheid. Van alle medewerkers woont 65% van in Zoetermeer. Dit is handig voor het bedrijf, aangezien de ploegendiensten dag en nacht door draaien. Marco: “Medewerkers die niet in Zoetermeer wonen, kunnen met de auto of openbaar voervoer ook binnen een halfuur in de stad zijn, vanwege de goede bereikbaarheid van de stad.”

Een foto van de Bode Scholten vrachtwagen

Bereikbaarheid

Deze gunstige bereikbaarheid is een voordeel aan ondernemen in Zoetermeer voor Bode Scholten. Het bedrijf zit dichtbij de uitvalswegen.

Marco: "Zoetermeer is een hele centrale locatie voor ondernemers. Het vestigingsklimaat is net als de bereikbaarheid goed en er is genoeg jonge populatie. Hierdoor vind je makkelijk goede aantrekkelijke arbeidskrachten.

Foto van het busje van Bode Scholten, op het busje staat 'Trans Mission'.

Klanten in de regio

Sinds de overgang van een paard en wagen naar 80 vrachtwagens, is het klantenbestand in de regio flink uitgebreid voor Bode Scholten. Mochten de wagens vroeger enkel vaste routes rijden, nu kom je de wagens in de gehele Benelux tegen, maar het merendeel rijdt dagelijks in de driehoek Hoek van Holland – Heemstede – Woerden. In dit gebied heeft Bode Scholten circa 350 klanten die hun goederen dagelijks door Bode Scholten laten vervoeren.

Toekomst van Bode Scholten

Bode Scholten is een van de eersten in het vakgebied die veel aandacht heeft voor duurzaam ondernemen. Marco: “Onze interne motivatie om mee te doen in de bestrijding tegen klimaatverandering is hoog. Ik vind dat je als bedrijf moet denken aan wat jij kunt doen. En als je er iets aan kunt doen, moet je dat ook doen”.

Naast het grootste zonnedak van Zoetermeer met meer dan 700 zonnepanelen, rijdt een 50% van de wagens tegenwoordig op biodiesel. Dit levert een reductie van 90% in CO2 uitstoot op. In de nabije toekomst zullen ook elektrische voertuigen worden aangeschaft en streeft Bode Scholten er naar om CO2 neutraal te kunnen vervoeren.  

Het distributiecentrum van Bode Scholten

Maak kennis met ondernemers uit Zoetermeer

-

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.