Pronk Ergo: marktleider in producten voor mensen met fysieke beperkingen

Een keuken die in hoogte verstelbaar is, een plafondtillift of aangepast sanitair… Pronk Ergo is dé specialist in woningaanpassingen en al sinds jaar en dag gevestigd in Zoetermeer. 

In 1990 richtte Ton Pronk het bedrijf Pronk Ergo op. Ton had ervaring opgedaan in het vakgebied bij Homat medi. Zij verkochten aangepaste keukens voor mensen met een fysieke functiebeperking. Pronk Ergo nam dit over, verbeterde de producten en breidde het assortiment al snel uit.

Bedrijventerrein Lansinghage

Pronk Ergo is gevestigd in Lansinghage, aan de rand van Zoetermeer. Het terrein is uitstekend te bereiken met auto via de naastgelegen A12, of met openbaar vervoer via het nieuwe station op loopafstand, Lansingerland-Zoetermeer. In de gebouwen van Pronk Ergo vind je een grote showroom van haar producten. Zo’n showroom is uniek binnen het vakgebied. Mensen kunnen hier de producten bekijken, uitproberen en aanpassen naar een op maat gemaakt product voor hen. In Zoetermeer zit de grootste showroom.

Producten en advies op maat

Pronk Ergo is marktleider op het gebied van aangepaste producten voor mensen met fysieke beperkingen. Advies op maat van experts binnen het vakgebied is een uitgangspunt voor het bedrijf. Directeur Jeroen van Ramesdonk: "Het adviestraject is binnen onze branche nog belangrijker dan het product. Als de aangepaste keuken bijvoorbeeld al een centimeter te laag hangt, kan de klant er niet meer onder met de rolstoel. Het gaat bij al onze producten om adviseren: hoe is je armfunctie, hoe is je handfunctie, kun je de knopjes bedienen, hoe ziet je ziektebeeld eruit etc. Voor dit traject hebben wij meerdere accountmanagers die bij mensen thuis langs kunnen komen, om een goed beeld te krijgen van de situatie".

Showroom bezoeken in Zoetermeer

Er zijn in totaal zes vestigingen in heel Nederland en België. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zoetermeer. Naast advies aan huis heeft Pronk Ergo als enige binnen het vakgebied ook showrooms van haar producten. "Mensen kunnen de showroom op afspraak bezoeken. Hierdoor is er altijd een adviseur aanwezig die de tijd neemt voor het geven van passend advies."

Een foto van een keuken in de showroom van Pronk Ergo, bedrijf in Zoetermeer. Foto van producten van Pronk Ergo, bedrijf in Zoetermeer.

Workshops WMO-medewerkers

Daarnaast bieden wij workshops aan, bijvoorbeeld aan de WMO-medewerkers van de gemeente. Zij kunnen in de showroom rond bewegen in een rolstoel. Van een eigen lunch klaarmaken tot naar het toilet gaan. Ze ervaren tijdens de workshops goed hoe het is om zo te moeten rond bewegen en waar mensen allemaal “tegen aanrijden”. Dit wordt als heel positief ervaren, zeker voor het inlevingsvermogen".

Foto van producten van Pronk Ergo, bedrijf in Zoetermeer. Foto van producten van Pronk Ergo, bedrijf in Zoetermeer.

Bereikbaarheid locatie in Zoetermeer

Jeroen: “Ons kantoorgebouw is misschien niet super spectaculair vanaf de buitenkant, maar het is passend voor de doelgroep. Onze klanten kunnen gewoon niet zo makkelijk in een bruisend centrum komen met een taxibusje. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer is handig, dit ligt op loopafstand.”

Ondernemen in Zoetermeer

Ton begon Pronk Ergo in Den Haag. Al heel snel verhuisde het bedrijf naar Zoetermeer. Jeroen: "Zoetermeer had voor ons bedrijf veel te bieden. Onder andere goede betaalbaarheid van de panden, maar vooral voor de bereikbaarheid. De infrastructuur in en rondom Zoetermeer is uitstekend. Het werkgebied voor onze vestiging is Zuid-Holland en Utrecht en qua aanlegmogelijkheden is Zoetermeer ideaal, je zit bijvoorbeeld snel op de snelweg. Dit is voor ons bedrijf belangrijk. Je wilt niet afhankelijk zijn van ver moeten reizen binnen de regio en files. Ik ben altijd blij wanneer ik er bij de afslag Zoetermeer af mag, want dan beginnen de files verderop al te knipperen".

Foto bij Pronk Ergo, onderneming in Zoetermeer.

Samenwerkingen met andere ondernemers

Pronk Ergo is sinds 1990 gevestigd in Zoetermeer. Jeroen is positief over de samenwerkingen in en met de stad. Hij kan bijvoorbeeld gemakkelijk stagiaires werven via de Zoetermeerse scholen. Stagiaires in montage zijn volgens Jeroen niet altijd even makkelijk te vinden. Daarnaast kan het bedrijf vanaf het hoofdkantoor makkelijk de juiste mensen binnen het vakgebied vinden. Mede dankzij de goede bereikbaarheid van Zoetermeer. Maar ook de toeleveranciers die voor het bedrijf van belang zijn, zoals technische groothandels, zitten in de buurt en zijn goed te bereiken. Jeroen: “Dat de gemeente heel actief is en zo goed meedenkt, merk ik in andere gemeenten niets van".

Zoetermeerse ondernemers aan het woord

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl