Op bezoek bij Weleda: een Zwitsers bedrijf met het Benelux-hoofdkantoor in Zoetermeer

Midden in Zoetermeer vind je één van de acht Weleda tuinen ter wereld! Een tuin gevuld met bloemen en medicinale planten waar de verzorgingsproducten, zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen van Weleda mee worden gemaakt, oftewel hét kloppende hart van Weleda. Dat verwacht je niet zo snel op het bedrijventerrein Lansinghage in Rokkeveen. Hier is het hoofdkantoor van Weleda Benelux gevestigd. Dit jaar bestaat het bedrijf 100 jaar, een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over Weleda in Zoetermeer.

Oprichting Weleda

In 1921 werd Weleda opgericht door drie pioniers die een nieuw pad betraden voor een betere toekomst. De Nederlandse arts Ita Wegman maakte deel uit van deze pioniers en richtte de eerste antroposofische kliniek ter wereld op in Zwitserland. Al sinds die tijd ontwikkelt Weleda verzorgingsproducten en geneesmiddelen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, die op een duurzame manier gemaakt worden. Weleda staat voor biologische teelt, eerlijke handel en milieuvriendelijke productiemethoden.

Marc van Boven, Regio Directeur Noord-Europa: “Weleda is opgericht vanuit de gedachte dat mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Je voelt je een completer en gelukkiger mens als je de connectie vindt tussen de natuur en je eigen natuur. De natuur weet wat we nodig hebben en brengt ons in balans. Bij alles wat we doen staat de gedachte centraal: Wat je uit de natuur haalt, geef je ook weer aan haar terug.”

Komst naar Zoetermeer

Sinds 1996 is Weleda Benelux gevestigd in Zoetermeer. De vorige locatie in Den Haag werd te klein om uit te kunnen breiden en in Zoetermeer werd Lansinghage net ontwikkeld. Er was hier nog voldoende ruimte om 1,5 hectare grond te kopen: ideaal voor het aanleggen van de tuin. De keuze was snel gemaakt. 

Foto van Marc van Boven, Regio Directeur Noord-Europa van Weleda Foto gemaakt in de tuinen van Weleda, bedrijf in Zoetermeer.

Bevoorrading Benelux

Daarnaast is Zoetermeer gunstig gelegen aan de A12: vanuit hier wordt de hele Benelux bevoorraad. In de loop der jaren is er op het bedrijventerrein veel veranderd: zo is het naastgelegen station Zoetermeer-Lansingerland erbij gekomen en hebben veel bedrijven zich er sindsdien gevestigd. Van Boven: “De gemeente Zoetermeer heeft altijd veel medewerking gegeven en onze organisatie een warm hart toegedragen.”

Work-life balance als uitgangspunt

Op het hoofdkantoor van Weleda werken ruim 70 medewerkers. Hiervan is een kwart uit Zoetermeer afkomstig, maar komt ook een groot deel uit Den Haag. Kenmerkend voor de organisatie is het lage personeelsverloop -veel medewerkers werken tot aan hun pensioen bij Weleda- en de hoge loyaliteit. Ook bij de eigen medewerkers komt de gedachte ‘Wat je neemt, geef je terug’ naar voren. Er is veel aandacht voor een goede work-life balance en voor individuele ontwikkelingsmogelijkheden.

Bij Weleda vindt het hele proces -van plant tot product- onder één dak plaats waardoor de kwaliteit in de hele keten gewaarborgd blijft. Waar mogelijk wordt samengewerkt met lokale leveranciers zoals cateraars, displaybouwers en aannemers. Bij Weleda is alles gericht op het aangaan van duurzame relaties: dit geldt voor de relaties met medewerkers tot leveranciers en tevens voor de partnerships met Natuurmonumenten en Naturalis Biodiversity Center.

Weleda tuin in Zoetermeer

De eerste biodynamische Weleda plantentuin werd in Duitsland opgericht. Nu worden de planten in acht tuinen ter wereld geteeld, waaronder in Zoetermeer. Vanaf de Platinastraat gezien, verwacht je de grote, groene omgeving aan de achterkant van het gebouw niet. De tuin ontdek je pas als je het pand binnengaat.

Biodynamisch

Biodynamisch betekent dat de bodemvruchtbaarheid en de natuurlijke groei van de planten voorop staat. Ook worden de organische resten gebruikt, zo heeft de tuin haar eigen gesloten kringloop. Dat maakt de bodem en de planten natuurlijk sterker. Circa 25% van de grondstoffen voor de producten komt uit de eigen tuinen. De overige grondstoffen zijn afkomstig uit fairtrade projecten over de hele wereld. 

Foto van de tuinen van Weleda, bedrijf in Zoetermeer. Foto van de bloemen die bloeien in de tuin van Weleda, bedrijf in Zoetermeer. Foto van de tuinen van Weleda, bedrijf in Zoetermeer.

Bezoekersdagen in Zoetermeer

Normaal gesproken worden bij Weleda in Zoetermeer jaarlijks de populaire bezoekersdagen georganiseerd, met een rondleiding door de tuin en bereidingsapotheek en workshops, die in een mum van tijd zijn volgeboekt. Vanwege de corona-situatie kunnen deze dit jaar helaas niet doorgaan.

Weleda tuinen wereldwijd

Wil je toch een glimp van de tuin opvangen? Ontdek de tuin dan vanaf de waterkant aan het fietspad Lansingpad. Of kies voor een virtuele rondleiding waarin je 360º uitzicht hebt op de tuinen vanuit de hele wereld! 

Naar de virtuele rondleiding
Foto van de bloemen die bloeien in de tuin van Weleda, bedrijf in Zoetermeer. Foto van de tuinen van Weleda, bedrijf in Zoetermeer.