Natuur in Zoetermeer

Maar weinig steden in de randstad hebben zo veel mogelijkheden om in het groen te ontspannen als Zoetermeer.

Lekker wandelen en fietsen, vogels spotten, met de kinderen erop uit te gaan of juist sporten als mountainbiken, suppen of zwemmen; het kan allemaal!

Ontdek de Balij (het Balijbos), het Buytenpark, het Noordelijke plassengebied met Strand Noord Aa, het Bentwoud, het Westerpark met een mooie Natuurtuin, het moerasbos Prielenbos en de Nieuwe Driemanspolder. 

Bekijk alle recreatiegebieden in Zoetermeer

-

Zoetermeer heeft zes grote recreatiegebieden in en rondom de stad. Zoek de ontspanning op en ontdek ze zelf!

Stadsparken in Zoetermeer

Naast zes grote recreatiegebieden rondom de stad, kun je ook ontspannen in het groen midden in de wijken en zelfs het stadscentrum in de stadsparken. Bij de een kun je ontspannen bij de ander kun je heerlijk buitensporten.

Ontdek de parken
Een man en vrouw zijn samen aan het hardlopen in het van Tuyllpark.

Ontdek biodiversiteit in Zoetermeer

Leer meer over de biodiversiteit in Zoetermeer met de nieuwe biodiversiteitskaart! Download de kaart vanaf deze pagina en ontdek vijftien biodiversiteitshotspots. De kaart is aangevuld met leuke vragen voor jou en je wandelpartner en is ook geschikt voor kinderen.

Download de kaart

Natuur hotspots Zoetermeer

-

Deze plekken moet je gezien hebben! Zoetermeer is groener dan je denkt. Ontdek de drie grootste gebieden: Nieuwe Driemanspolder, de Balij en het Westerpark. Ze geven allen een gevoel van lekker buiten in de natuur zijn, maar toch vlakbij huis en de stad!

Nieuwe Driemanspolder

Rust staat centraal in het nieuwe recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder. Je kunt er wandelen, fietsen en skaten en voor de kids is er een natuurspeeltuin. Of ontdek het gebied met een bootje! 

Lees meer over de Nieuwe Driemanspolder
Water door het groene recreatiegebied met een kleurrijke lucht. Water door het groene recreatiegebied en een man die er in zit.

De Balij

In De Balij, ook wel het Balijbos genoemd, ben je vlakbij de stad en toch helemaal buiten. Moerasbos, natuurbos, wandel-en fietspaden, een kinderboerderij en een speelbos. Een ideale plek voor een dagje uit met kinderen, om te genieten van de natuur en om te ontspannen.

Ontdek meer over de Balij
Kinderen trekken zich voort op een vlot op het water en aan de overkant staan andere kinderen te wachten voordat zij kunnen. Mensen wandelen door het bos over alle gevallen bladeren.

Westerpark

Het Westerpark is het grootste park van Zoetermeer en is eerder te omschrijven als een groot recreatiegebied. Het vele water in het park zorgt ervoor dat het gebied zo groen is. Wie door het Westerpark wandelt of fietst, of een bootje huurt, ontdekt vanzelf waarom het park tot ver buiten Zoetermeer bekend is!

Ontdek het Westerpark

Stadsboerderijen

-

Er zijn in Zoetermeer drie stadsboerderijen, leuk om met de kinderen te ontdekken!

Plas van Poot

Plas van Poot is een uniek, groot meer van 650 meter lang en 140 meter breed midden in Zoetermeer. De plas is in 1935 ontstaan doordat er zand nodig was voor de aanleg van snelweg A12. Dankzij de omheining voelen de dieren zich daar veilig, de plas werd een toevluchtsoord.  De plas is daardoor nu een biodiversiteitshotspot geworden met heel veel natuur en dieren. Om de dieren te beschermen, kun je niet door het gebied lopen, maar wel eromheen. Op de website van Plas van Poot krijg je een beeld van het gebied en de dierlijke bewoners!

Bekijk de website

Regiopark Buytenhout

Regiopark Buytenhout is een prachtig groot aaneengesloten natuur- en recreatiegebied tussen Zoetermeer, Delft en Pijnacker-Nootdorp. Ontdek de regio en bekijk enkele tips voor een uitje hier!

Ontdek de regio
Groen in het recreatiegebied met houten palen.

Natuurtuin Zoetermeer

De Natuurtuin is een bijzonder stukje in het recreatiegebied Westerpark van ongeveer twee hectare groot. Het geeft in het klein een beeld van het landschap in en om Zoetermeer, zoals het nu is en zoals het vroeger was. Je vindt hier onder andere een poldertje met molens, het griend, rietkragen, akkers en bloemrijke hooilanden. De afwisseling van klei en veen in de bodem en de verschillende waterstanden, bepaalt welke planten er groeien en welke dieren er voorkomen.

Ontdek de Natuurtuin

Green Five

In de 5e druk van de 'Green Five' is alles te lezen over de populairste stadsparken, plantsoenen en natuurgebieden in Zoetermeer.

Bekijk het Green Five boekje

Fietsen & wandelen

Geniet van de rust en de mooie recreatiegebieden in Zoetermeer door een wandeling of fietstocht te maken. We hebben een aantal routes op een rij gezet waarmee je de mooiste plekjes ontdekt! 

Bekijk verschillende routes
Een witte fiets met een rietenmand voorop.

Ontdek de natuur en ga op pad!

-

Onze tips voor een leuke activiteit in de natuur van Zoetermeer en in de omgeving.