Bergwandelen in de polder

In Zoetermeer heb je meerdere natuurgebieden met wandel- en fietsroutes, waaronder het Buytenpark. Het Buytenpark Zoetermeer is een bijzonder gebied aan de noordwestelijke kant van Zoetermeer waar zowel liefhebbers van actieve buitensport, ouders met kinderen, als natuurliefhebbers goed terecht kunnen! SnowWorld en Adventure Valley vind je ook in dit recreatiegebied. Anna Ravensbergen van Hof van Delfland vertelde recent op de website van Hof van Delfland over haar wandeling door dit unieke park. Lees hieronder over haar 'bergwandeling door de polder'!

Waarom heeft Buytenpark als bijnaam 'De Vuilnisberg'? Je komt erachter in deze blog!

Zoetermeerse alpen

Je kunt in Buytenpark klimmen, kayakken, skiën, mountainbiken, ja zelfs kaasfonduen. Allemaal hartstikke leuk, maar op een net niet regenachtige donderdagochtend in corona-tijd vind ik een wandeling over de berg spectaculair genoeg, dus trek ik mijn laarzen aan en ga op pad.  

Mountainbiken in het Buytenpark. Klimpark Ayers Rock

Berg en polder

De bergwandeling (5 km) begint net voorbij de klimmuur en leidt me om een paar sportvelden de Meerdijk op. Vanaf de dijk heb ik zowel een mooi uitzicht op de Vuilnisberg als op de Meerpolder. Deze eivormige polder is al in 1616 drooggelegd en daarmee de eerste grote droogmakerij van Zuid-Holland.

Vanaf de dijk loop ik via twee vleermuiskasten het Buytenpark weer in, waar ik al snel de officiële bergwandelroute een beetje kwijtraak. Echt verdwalen kun je echter niet, daar zorgt de enorme skitoren van Snowworld wel voor die dominant in het landschap staat. Nu begint het serieuze stijgen en na 17 hoogtemeters omhoog zwoegen, word ik beloond met een prachtig uitzicht. Omdat het landschap rondom het Buytenpark heel plat - of eigenlijk zelfs hol - is tot -5,5 NAP, heb je een geweldig weids uitzicht met in de verte zicht op Leiden en Den Haag.  

Van vuilnisberg tot highland

Maar waar komen die 17 hoogtemeters eigenlijk vandaan? In de jaren 80 van de vorige eeuw werd hier bouwpuin en glastuinbouwafval gestort uit de omliggende gemeentes. Tien jaar later werden de hopen afgedekt en omgevormd tot een heuvellandschap dat ook wel de Zoetermeerse Highlands wordt genoemd. Denk je ‘highlands’ dan denk je ‘ruige stugge runderen’ en ja hoor; al snel loop ik tegen een groepje Galloway-runderen aan met een paar kalfjes. Ook zijn de Expoor-pony’s van de partij met hun pony-pony die al lange tijd geen borstel heeft gezien.  

 

Praktische informatie en kindertips

Kom je met de fiets of auto, dan kun je gratis parkeren bij Snowworld of bij de ingang van het Buytenpark. Met OV neem je een tram vanaf station Zoetermeer en loop je nog 13 minuten naar de ingang van het park. Buytenpark is een uitstekende plek om kinderwagen, step, loopfiets en allerhande kindervoertuigen mee te nemen. De verharde paden over de heuvels lenen zich prima voor een goede roetsjpartij. Daarnaast vind je bij Snowworld een superleuke speeltuin en het terras van restaurant Tiroler Hof.