Programma wijken - 16 september

In diverse wijken zijn activiteiten te beleven tijdens het Stadsfestival Zoetermeer. De stad heeft een palet van wijken en buurten. Elke wijk schrijft zijn eigen historie en verhaal. Hiervan zijn de inwoners, ondernemers en organisaties de auteur. Samen geven zij kleur aan de straat, de buurt en de wijk. Op het Stadsfestival resulteert dat in feest in de wijktuin, een bakwedstrijd, outdoor activiteiten, creativiteit en meer. Alle activiteiten zijn gratis.

Binnenstad - Projectenmarkt

Ontdek de projecten van Zoetermeer met VR. Op de projectenmarkt ontdek je alle projecten waar Zoetermeer aan werkt. Sommige kun je zelfs met VR-bril bekijken! Kinderen kunnen op de markt zelf aan de slag om de stad te bouwen of genieten van de activiteiten die al bij het Gat in de Markt zijn zoals de klimwand en de speeltoestellen.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Gat in de Markt
 

Binnenstad - Streetwise Urban Art

Free running van Parkour Disciplines, skaten, graffiti en muziek! Spectaculaire free running en skatedemonstraties van Skateland en workshops, waarbij je zelf de skills kunt leren.

Ook is er StreetArt van Studio Klash te zien en kan je genieten van muziek van DJ Tyn en acts van J.Iceyy, Stunter en Keesje. Om 14.00 uur is een open mic! Ijsjes en verse wafels van Tantoe Tasty maken deze plek compleet! 

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Onderlangs

In verband met de toegankelijkheid, kun je Onderlangs ook bereiken via de trap achter de Mc Donalds (Promenade 30). Ook kun je ter hoogte van de Wibra (Het Rond 26-28) de trap naar beneden nemen. Indien je minder tot slecht ter been bent, dan kun je ook op gehandicapten parkeerplaatsen parkeren vlakbij Onderlangs. Hierdoor hoef je geen trappen te lopen. Je kunt de eerste twee uur gratis parkeren in de parkeergarages die voorzien zijn van gehandicapten parkeergarages: 
P5 Amsterdamstraat 5
P4 Luxemburglaan 1
P1 Belgiëlaan 2

Binnenstad - Wandeling heden, verleden, toekomst

Korte architectuurwandelingen door dit dynamische deel van Zoetermeer. Kunsthistorica Simone Langeveld vertelt over het ontstaan van dit bijzondere stadscentrum 6 meter boven het maaiveld. Stedenbouwkundige Foke de Jong vertelt over de nieuwe door-ontwikkelingen . Wees zeker van een plekje en meld je aan.

Tijd: 11.00 - 12.00 uur/ 12.30 - 13.30 uur/ 14.00 - 15.00 uur/ 15.30 - 16.30 uur
Locatie: Gat in de Markt

Aanmelden

Binnenstad - Minishow Peppa Pig en George

Het Stadstheater Presenteert om 14:00 en 15:30 uur een gratis Peppa Pig Minishow met daarna een Meet & Greet in STAGE kitchen & café! Begin het theaterseizoen feestelijk en wees er snel bij, want vol = vol!

Tijd: 14:00-14:20 uur / 15:30-15:50 uur
Locatie: Stadstheater Zoetermeer, STAGE kitchen & café

Oosterheem - Kruidenazijn maken

Leer kruidenazijn maken van de kruiden uit de tuinen van de boerderij en schooltuin. Je hoeft niks mee te nemen, behalve jezelf!

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur 
Locatie: Stadsboerderij de Weidemolen, Burgermeester Middelberglaan 2, 2721 DX Zoetermeer

Oosterheem - Dansschool Release Dance Academy

Ontdek de wereld van paaldansen op het Stadsfestival Zoetermeer! Beleef een geweldige proefles van Release Dance Academy. Ervaren instructeurs begeleiden je in deze unieke mix van kracht en elegantie. Schrijf je in voor een uur vol plezier en zelfontdekking en laat paaldansen je inspireren om je grenzen te verleggen en je passie voor dans te verkennen.

Tijd: 13.00 - 14.00 uur
Locatie: Zanzibarplein 23, 2721 GE te Zoetermeer (sporthal De Oosterpoort)

Aanmelden

Rokkeveen - Feest in de wijktuin

Kom kennismaken met de wijktuin Rokkeveen en zie hoe mooi die is en wat je kunt doen op de tuin. De wijktuin is open om te bewonderen. Er zijn enkele workshops met natuurmaterialen. Zo kun je lekkere dingen leren maken met verse groente/kruiden.

Ook zijn diverse wijktuinproducten te koop zoals groenten/fruit, muziek, koffie/thee en verse soep. Ook kun je kaarsen leren maken van echte bijenwas. Hiervoor vragen ze een kleine vergoeding.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Wijktuin Rokkeveen, Spectrumsingel 50

Rokkeveen - Boerderijspelletjes

Onderzoek wat in de natuur zinkt en wat blijft drijven. Of speel één van de kleine boerderijspelletjes op de boerderij.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur 
Locatie: Stadsboerderij de Balijhoeve, Kurkhout 100, 2719 JZ  Zoetermeer.

Rokkeveen - De Stadsnatuur, wandelen met natuurgidsen van IVN

Maak kennis met wat in of dichtbij de stad aan natuur te beleven valt met de natuurwandeling door het Balijbos en het nabijgelegen Libellenreservaat in Rokkeveen, met start en einde bij ingang van de Balijhoeve. En ontdek  dat die natuur vaak veelzijdiger en verrassender is dan je denkt. Wees verzekerd van een plekje, meld je aan.

Tijd: 11:00 - 12:30 uur/ 13:30 - 15:00 uur 
Locatie: ingang Balijhoeve

Rokkeveen - Ontdek de natuurwereld onder water

Onderzoek de natuurwereld onder water. Met schepnetten  kan jong en oud onder begeleiding van  IVN ontdekken wat er allemaal leeft in het water.

Tijd: 13.00 - 15.30 uur
Locatie: Balijbos

De Leyens - Heel de buurttuin bakt

Kom tijdens het Stadsfestival naar de gezellige Buurttuin Zoete Aarde. Ontmoet je buren, pluk bloemen uit de bloempluktuin, kom picknicken, spelen of de schapen en kippen bewonderen. Op het gezellige nieuwe terras van het paviljoen, dat letterlijk tussen de fruitbomen ligt, wordt om 12:00 uur de winnaar van de Thuisbakwedstrijd bekend gemaakt door de bekendste bakker van Zoetermeer, Piet Hekker van de Bakkerswinkel. Iedereen kan een vorkje mee-prikken. Smullen dus!

Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195, 2725 AE Zoetermeer. 

Palenstein - Ontdek inZet

Doe actief mee! Er is basketbal, tafeltennis, voetbal, speedminton en stoepranden. Van 11:00 tot 15:00 is er ook een kleurwedstrijd voor kinderen. Liever Happy Stones versieren? Doe mee met de workshop tussen 12:30 en 15:30 uur.

inZet is er voor iedereen met een zorg- of hulpvraag in Zoetermeer én voor iedereen die iets wil doen of wil betekenen voor een ander. Jong of oud, je bent altijd welkom. inZet is dé organisatie voor zorg en welzijn in het hart van elke wijk. Maar ook de plek waar jij altijd welkom bent om binnen te lopen met jouw spontane vraag of gewoon voor een praatje over wat jou bezig houdt. Ook tijdens het Stadsfestival!

Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Inlooplocatie Centrum, Rakkersveld 253

Palenstein - Gamen in een echte Esports Facility

Pak je kans om met elkaar te gamen in de Esports Facility van A One Man Army Esports. Laat je skills zien in Fortnite, Rocket League of League of legends!

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: A One Man Army Esports, Wiltonstraat 11 Zoetermeer.

Palenstein - Speurtocht NAH - Activisie

Ervaar hoe het is om te leven met een niet aangeboren hersenletsel. Overwin obstakels, bekijk de kleine expositie over wat er zich vroeger op het terrein afspeelde, geniet van een verse stroopwafel, of shop één van de mooie creaties gemaakt door cliënten van Activisie.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Activisie, Zegwaartseweg 27 Zoetermeer

Seghwaert - Proeflokaal in de Hof van Seghwaert

Maak kennis met de Hof van Seghwaert en de mogelijkheden die de Hof biedt. Laat je rondleiden door de tuin en krijg informatie over lokaal voedsel verbouwen en produceren, lekker eten duurzaam bereiden en proeven.

Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Hof van Seghwaert, Gaardedreef 169 (achter Kern Kinderopvang)

Segwaert - Architectuurwandeling met oog voor 2040

Hoe zijn woningen toekomstbestendig te maken? En wat de betekenis van Seghwaert voor Zoetermeer in 2040? Om antwoord te krijgen op deze vragen wandel je onder leiding van een gids van het ArchitectuurPunt Zoetermeer door Seghwaert en zie je met eigen ogen hoe het verleden inspiratie geeft aan de toekomst.

Van meerdere bijzondere woningbouwprojecten tot het groenontwerp van het park met slimme oplossingen voor het klimaatbestendig maken van de stad. 

Wees zeker van een plekje en meld je aan.

Tijd: 13:00-14:00 uur/ 15:00 – 16:00 uur
Locatie: Startpunt Hof van Seghwaert, Gaardedreef 169 (achter Kern Kinderopvang)

Aanmelden

Meerzicht - Buiten actief zijn!

Klimwand, Panna Knock Out, IKROS, Tafeltennis/-voetbal, Yoga workshop, DJ & eten
Kom buiten actief zijn rond het Kerkenbos. Trotseer de klimwand, geef alles tijdens een potje panna knock out, tafeltennis of tafelvoetbal, komt tot rust met een yoga workshop en meer.

Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Gro-up buurtwerk, Kerkenbos 16 te Zoetermeer.

 

Meerzicht - Ontdek je creativiteit - Creatief Zoetermeer - Eigen Wij

Laat de creatieveling in je los. Kom langs bij Eigen Wij en schilder er op los, leer hout bewerken, ontmoet elkaar of bewonder de kunstexpositie.

Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Boerderij de Rozenburg, Voorweg 112

 

Meerzicht - Lavendelpoppetje maken

Kinderen en tieners zijn welkom om een heerlijk ruikend lavendelpoppetje te maken. Lavendel ruikt niet alleen goed, maar is ook rustgevend. Leuk als geurzakje voor op je kussen of in de kledingkast!

Tijd: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Stadsboerderij Het Buitenbeest, speeldeel Belvédèrebos 270

Meerzicht - Oorwormhuisjes maken en Zoetwatermossel ontmoeten

Wist je dat een mossel een baard heeft en heel sterk is? En dat oorwormen heel nuttige beestjes zijn? Kom langs bij de dieren van Buitenbeest om een oorwormpotje te maken en meer te leren over onze lokale held de mossel.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Stadsboerderij Het Buitenbeest, dierendeel Voorweg 93

Meerzicht - Spinn the Wheel

Wil jij een te gekke goodiebag van het JIP winnen? Is jouw kennis over thema’s die jongeren aangaan tiptop in orde? Spin the wheel en beantwoordt een vraag over bijvoorbeeld wonen, geld of seks. Heb je de vraag goed, dan staat er o.a. een vette koffiebeker op je te wachten. 

Tijd: 13.00 - 15.00 uur
Locatie: Gro-up buurtwerk – Kerkenbos 16 Zoetermeer

Dorp - Compassieloop 2040

Beleef compassie, maak kennis met Zoetermeerders van de Toekomst! Het Stadsfestival valt samen met de start van de nationale Vredesweek. Traditioneel met een Walk of Peace. In Zoetermeer met de Compassieloop voor de Toekomst, tussen het Asielzoekerscentrum (AZC) en CKC & Partners. Na afloop kun je met de Festivalbus terug. Wandel je mee?

Tijd: 11.00 tot 12.30 uur
Locatie: van AZC Zoetermeer naar CKC & Partners

Dorp - Wat wil jij voor Zoetermeer?

Laat je inspireren door wat Stadsmaker-Ondernemer Piet Hekker de afgelopen 40 jaar heeft bijgedragen voor Stad, Ambacht & Ontwerp. Deel je eigen wensen, ideeën en dromen over jouw stad en voeg het toe aan de grote collage: het kunstwerk van wensen en mogelijkheden voor de toekomst van onze stad (Mensen maken de Stad). Of wandel binnen om een heerlijke scone te scoren van De Bakkerswinkel (€ 2,-) ‘Eenvoud is wat de Mensch gelukkig maakt’.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Dorpsstaat 127c Zoetermeer

Dorp - Tentoonstelling Bedrijvig Zoetermeer (HGOS)

Bezoek de tentoonstelling bij Oud Soetermeer aan de Dorpsstraat 132, specifiek voor het Stadsfestival onder het motto “zonder inzicht in het verleden is er geen heden en toekomst”. De expositie laat de ontwikkeling zien van de industrie en handel in Zoetermeer vanuit de agrarische samenleving in het laatste kwart van de 19de eeuw. Bedrijven die regionale, nationale en zelfs internationale bekendheid kregen zoals De Spar, Nutricia, Van der Spek, Lamboo en Brinkers.

Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Dorpsstraat 132 Zoetermeer