Herdenken en vrijheid vieren in Zoetermeer

| Bureau Citymarketing

Op 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit jaar vindt de Nationale Herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Om 19.30 uur vertrekt een stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan Dorpsstraat 24.

Bevrijdingsdag wordt ook in 2023 groots gevierd met spectaculaire optredens en live-muziek.

Programma 4 mei herdenking in Zoetermeer

De trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap lopen voorafgaand aan de herdenking voorop, gevolgd door de scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken en worden gevolgd door burgemeester Michel Bezuijen en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen kan aansluiten in deze stoet.

Na aankomst van de stoet bij het monument, volgen om 20.00 uur 2 minuten stilte. Vervolgens worden de kransen en bloemen gelegd en houdt burgemeester Bezuijen een toespraak. Aansluitend leest een leerling van IKC De Springplank een gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Voor de inwoners die hier graag bij aanwezig zijn, is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst. Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

In heel Nederland zijn er op 4 mei om 21.00 uur meer dan 100 voorstellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Deze voorstellingen zijn een initiatief van Theater Na de Dam. 

Bevrijdingsdag Zoetermeer

Ieder jaar steekt de burgemeester het vrijheidsvuur aan om alle slachtoffers te herdenken. Dit jaar is dat niet anders. Hij zal traditiegetrouw Bevrijdingsdag in Zoetermeer openen. In de middag zijn er diverse leuke activiteiten voor kinderen en shows voor jong en oud. De avond zal feestelijk worden ingeluid met spectaculaire optredens van artiesten en een gezellige 80's & 90's videoshow. 

#Zoetermeerisdeplek

Vrijheid is kwetsbaar, daarom koesteren we het op Bevrijdingsdag een beetje extra. Samen met Zoetermeerders, jong en oud, door heel Zoetermeer!

We zijn heel benieuwd hoe jij Bevrijdingsdag in Zoetermeer viert. Deel je foto met #Zoetermeerisdeplek op Instagram of Facebook. Veel plezier!

Foto van een band die buiten bij SnowWorld in de natuur een nummer aan het opnemen zijn.
  • Foto van een band die buiten bij SnowWorld in de natuur een nummer aan het opnemen zijn.