Architectuurwandeling De Leyens

Vijzelgemaal

Het vijzelgemaal is in 1977 geplaatst. Het gemaal verhoogd water van 5,80 onder Normaal Amsterdams Peil naar ongeveer 4 meter onder NAP. Vervolgens komt het in de brede ‘arm’ terecht, die het water leidt naar ‘de nieren’ van de stad: zandwinplas, de Zoetermeerse Plas. 

In de Zoetermeerse wijk De Leyens ligt dit vezelgemaal. Het gemaal wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland en is hier in 1977 geplaatst. Zoetermeers regenwater komt via gootjes en slootjes bij elkaar in de zogenaamde tochten. Via de hoofdtocht gaat overtollig water naar het gemaal. Hier wordt het water van 5,80 onder Normaal Amsterdams Peil opgevijzeld naar circa 4 meter onder NAP. Vervolgens komt het in de brede ‘arm’ terecht die het water leidt naar ‘de nieren’ van de stad: zand-winplas, de Zoetermeerse Plas. Let op: het recreatiestrand Noord Aa ligt aan dit water dat op sommige plekken een diepte van bijna 40 meter heeft!

Het Lange Land - Pocahontas

Deze gebouwen aan de oever van de Zoetermeerse Plas ­hebben door de gebogen dakvormen een directe link met de scheepvaart: de rondingen van een scheepsromp. Ze bevinden zich op het schiereiland ’t Lange Land dat tussen de plas en woonwijk ligt. Het werd door landschapsarchitect Coen Tückermann ontworpen.

In de Zoetermeerse wijk De Leyens ligt de Pocahontas aan Het Lange Land. Deze gebouwen aan de oever van de Zoetermeerse Plas hebben door de gebogen dakvormen een directe link met de scheepvaart: de rondingen van een scheepsromp. Ze bevinden zich op het schiereiland ’t Lange Land dat met het park een groene buffer tussen plas en woonwijk vormt. Het werd door landschapsarchitect Coen Tückermann ontworpen. Het dient als clubhuis en botenhuis.

Woonhart

Een aanvulling op het Stadshart is het postmodern vormgegeven Woonhart. Wat direct opvalt is de stalen constructie in de galerij. Hierboven zijn drie appartementengebouwen met de naam ‘De Planeten’.

Bekijk het Woonhart
Het Woonhart is een winkelcentrum aan de Europaweg in Zoetermeer. Een aanvulling op het bestaande Stadshart is dit postmodern vormgegeven Woonhart met de opvallende stalen constructie in de galerij van de bescheiden woonboulevard. Hierboven zijn drie appartementengebouwen met de naam ‘De Planeten’. De buitenkant van het gebouw van Woonhart met logo's er op.

Buurttuin Zoete Aarde

Bij de aanleg van de woonwijk De Leyens werd een plek gereserveerd voor de buurttuin. Sinds 2015 beheert het burgerinitiatief Stichting Zoete Aarde deze tuin. De buurttuin bevat onder andere huurmoestuintjes. Er is veel te zien bij de oude boomgaard van de familie Berg: bijenkasten, imker, kippen, schapen, bloemenpluktuin, koffie- en theeterras, kas en er is zelfs een winkeltje met producten uit de tuin.

Bekijk Buurttuin Zoete Aarde

Leuke plekken langs de route

-

Ga ook langs bij een van deze leuke locaties langs de route. Onderweg trek gekregen? Ga dan langs bij één van de horecalocaties.