Merlin ontwikkelt software voor crisismanagement

In februari bestond Merlin zes jaar. Vanaf 2015 levert het Zoetermeerse bedrijf met CrisisSuite een uitgebreid softwarepakket voor crisismanagement. De coronapandemie leidde ertoe dat in 2020 alle opdrachtgevers van Merlin tegelijkertijd CrisisSuite gebruikten om de impact van corona op hun organisatie te managen. “De serverbelasting liep bijna evenredig op met het aantal besmettingen”, vertelt René de Jong, die het bedrijf samen met Ruud van den Beukel en Pieter Jongkind oprichtte.

Overzicht houden is cruciaal tijdens een crisis

René is ook medeoprichter van Parcival. Dat bedrijf houdt zich bezig met opleiden, oefenen en adviseren op het gebied van crisismanagement, crisiscommunicatie en bedrijfscontinuïteit. Als een organisatie onder druk komt te staan door wat voor soort crisis dan ook, wordt een crisismanagementteam bijeen geroepen. Informatie werd voorheen genoteerd op flipoverbladen. De informatie bleef in de vergaderruimte, maar kwam niet direct terecht bij mensen die afdelingen aansturen.

“Je bent al snel het overzicht kwijt, zeker als je telefonisch zes keer het verhaal moet vertellen, want dan vertel je het soms net even anders. Op het moment dat je nummer zes hebt bereikt, is de situatie al weer veranderd. We kregen de vraag of we dat niet op een handigere manier digitaal konden doen.”

CrisisSuite

René schakelde Ruud, met wie hij al 25 jaar bevriend is, in. Na een succesvolle pilot met een klant, werd op 13 februari 2015 Merlin opgericht. Ruud ontdekte dat er veel meer behoefte was aan informatiemanagement. “Hoe zorgen we dat de juiste mensen op het juiste moment de juiste dingen doen? Daarvoor moeten ze over de juiste informatie beschikken.” Dit leidde tot een toolbox die de naam CrisisSuite meekreeg.

“Met één druk op de knop heb je toegang tot alle informatie die op dat moment van belang is. Je kunt ook deeloplossingen aan elkaar knopen, maar dat is kostbaar. Je kunt dit beter doen met één geïntegreerde oplossing.”

KVK Innovatie Top 100

Met CrisisSuite als oplossing kwam Merlin in de KVK Innovatie Top 100 over 2020 terecht. Zelfs op plaats 15 in de IT!

“Dit is qua marketing nog veel interessanter dan ik dacht”, stelt Ruud. “We werden benaderd door bedrijven die ons wel een podium wilden bieden om die innovatie uit te dragen in de wereld."

Foto van Ruud van den Beukel en René de Jong, twee medewerkers van het Software bedrijf Merlin.

Dutch Innovation Park

Zoetermeer werkt aan versterking van het IT-ecosysteem met een Dutch Innovation Park, een groot IT-cluster en een IT-opleiding van De Haagse Hogeschool. René juicht dat toe. “Het wordt alleen maar belangrijker naarmate wij groeien. Jonge professionals moeten aansluiten op datgene wat bedrijven nodig hebben aan mensen en talent. Als dat lokaal bereikbaar is, is dat ontzettend fijn.” Niet voor niets hebben Parcival en Merlin met de Haagse Hogeschool crisisoefeningen georganiseerd voor haar studenten, zodat zij kunnen ervaren wat er allemaal op je afkomt als je in een crisisteam zit. “Daardoor hebben we momenteel iemand bij ons werken die aan de Haagse Hogeschool studeert.”

HBO-ICT studenten

“Als we door blijven groeien, zal er continu behoefte zijn aan programmeurs. Studenten die met nieuwe technologieën ervaring hebben, brengen een frisse blik binnen. Dat vakgebied is continu in beweging.” De stagiair bij Merlin komt uit de informatiebeveiligingshoek.

Logo van de Dutch Innovation Factory op het gebouw Een luchtfoto binnen in de Dutch Innovation Factory. Er zitten mensen te werken aan de tafels

Zoetermeer is de plek

René en Ruud zien voor de gemeente Zoetermeer een rol weggelegd als stimulerende verbinder. “Door verschillende partijen, zoals onderwijs, IT-bedrijven en partijen die daar baat bij hebben, met elkaar te verbinden, kan er een heel mooi lokaal netwerk ontstaan”, meent René. “Dan kun je veel makkelijker beschikken over elkaars diensten en potentiële medewerkers die je als scale-up goed kunt gebruiken.”

Ruud vult René aan: “De gemeente kan een hele mooie voedingsbodem creëren, waarin zaadjes kunnen gaan groeien. Er liggen veel kansen voor meer verbindingen en mogelijkheden!”