Dé samenwerkingspartner voor de Rijksoverheid, Vanberkel Professionals, gevestigd in Zoetermeer

Vanberkel Professionals is een interim- en adviesorganisatie voor de brede publieke sector. Het bedrijf is actief op verschillende sectoren. In eerste instantie voornamelijk op het gebied van financiële adviesdiensten, inmiddels is het bedrijf doorgegroeid op het gebied van data, ICT, juridisch, Internal audits en meer.

Vanberkel Professionals

Directeur Bob van Berkel: “Vanberkel Professionals is ontstaan vanuit de behoefte van onze opdrachtgevers aan onafhankelijk, onpartijdig en gedegen advies waarbij deskundigheid en veranderkundigheid hand in hand gaan. Qua segmenten zijn we het grootst vertegenwoordigd in de Rijksoverheid, daarna bij lokaal bestuur zoals gemeentes, provincies, gemeenschappelijke regelingen en onze kleinste sector op het moment is woningcorporaties”.

Foto van Directeur Bob, hij werkt bij Vanberkel Professionals

Bij Vanberkel Professionals werken 40 professionals in het kernteam, een groot deel woonachtig in Zoetermeer. Voor de werkzaamheden schakelt het bedrijf ongeveer 450 flexibel personeel in, waarvan meer dan 110 interim professionals en consultants. Daarnaast werken ze met een partnerstructuur van professionals die met kennis en kunde ondersteunen.

Dutch Innovation Park

Vanberkel Professionals is in 2007 opgericht, sinds 2020 zijn ze gevestigd in hun huidige kantoorpand in het Dutch Innovation Park. Bob: “Voorheen werkten we meer hybride of huurden we kantoren. De afgelopen 5 jaar zijn we met bijna 500% gegroeid. Hierdoor was behoefte aan een grotere locatie”. Deze groei ging gepaard met nominaties voor onder andere FD Gazellen en top 250 groeibedrijven.

Luchtfoto van het Dutch Innovation Park.

Het Dutch Innovation Park is om verschillende redenen een ideale locatie voor het bedrijf. De grootste opdrachtgever van Vanberkel Professionals is de Rijksoverheid, deze is voornamelijk gevestigd in Den Haag. Bob: “Het Park is een makkelijk knooppunt met een station dichtbij, ook de uitvalswegen zijn goed geregeld. Je kunt makkelijk in Zoetermeer komen, maar je bent ook heel snel in het centrum van Den Haag en andere grote steden in de regio. Bereikbaarheid is lastiger als je in centrum Den Haag gevestigd bent. Daarnaast werken hier veel mensen die uit Zoetermeer komen of in de buurtgemeenten. Voor hen is het ook makkelijk hier te komen”.

Dutch Innovation Factory

Het Dutch Innovation Park is ook dé plek in Nederland op het gebied van toegepaste innovatie en ICT. Bob: “Wij hebben een data team, dus het is leuk in een omgeving te werken waar dit centraal staat. We organiseren ook bijvoorbeeld jaarlijks de ‘Dragons Den’, een korte pitchwedstrijd onder professionals. Dit is een leuk format om op die manier innovatieve ideeën samen te kunnen pitchen en van elkaar te leren. Dat kan het beste hier”.

Logo van de Dutch Innovation Factory op het gebouw Drie studenten zijn samen aan het werk in de Dutch Innovation Factory

Publiek bekende dossiers

Vanberkel Professionals is hét adviesbureau voor de Rijksoverheid. Bob legt uit: “Wij adviseren de overheid over vrijwel alle dossiers waar je in de media ook over hoort”. Dit kunnen vragen zijn rondom COVID-19, verlenen van subsidies, toeslagen, maar ook specifieke vragen vanuit de Tweede Kamer. Op lokaal gebied gaat het juist meer om algemene vragen, wanneer gemeenten bijvoorbeeld op zoek zijn naar data analisten, een financial controller of een jurist.

Bob: “De afgelopen jaren zijn er meerdere grote maatschappelijke vraagstukken geweest in Nederland. Denk aan toeslagen, jeugdzorg, COVID-19 en meer. Je voelt hier echt de betrokkenheid als ondernemer. Dit maatschappelijke belang is iets wat ons kenmerkt en ons drive geeft”. Als voorbeeld geeft Bob de ontwikkelingen rondom jeugdzorg van de afgelopen jaren. Bob: “Jeugdzorg is bijvoorbeeld een paar jaar geleden verantwoordelijkheid van de gemeenten geworden. Vooral op het gebied van financiële procesmatige inregeling aan het begin van deze overgang, konden wij ondersteuning bieden. Wij bieden niet zozeer de handjes binnen de jeugdzorg, maar bepalen de kaders voor gemeenten om het zo goed mogelijk in te regelen. We hebben het onszelf in Nederland vrij moeilijk gemaakt met heel veel regels, dit soort projecten kunnen hierdoor niet op korte termijn afgesloten worden. Wij willen al de verschillende touwtjes aan elkaar knopen en iedereen op één lijn krijgen.”

Op het gebied van toeslagen en subsidies levert het bedrijf voornamelijk juridische expertise. De professionals controleren bijvoorbeeld of subsidies terecht worden uitgekeerd en het financieel goed loopt binnen organisaties. Bob: “Wij werden ook ingeschakeld tijdens de toeslagenaffaire. Dit zijn natuurlijk gigantische vraagstukken, waar de overheid vaak zelf niet genoeg juridische medewerkers voor heeft. Het feit dat het kabinet erover is gevallen, geeft bijvoorbeeld weer dat het niet op korte termijn geregeld is. Als zij hier dus geen capaciteit voor hebben, komen die vragen bij ons terecht. Onze professionals worden dan bij een team bij toeslagen ingedeeld en gaan in teamverband met eigen medewerkers aan de slag om het vraagstuk op te lossen”.

Bob geeft toe dat ze niet altijd aan ‘leuke’ onderwerpen werken, maar het maatschappelijk belang onder de werknemers is hoog. Bob: “Het is voor ons echt belangrijk doelmatig te werken om zo deze lastige dossiers af te kunnen sluiten. Zoetermeerders zullen ons niet heel snel kennen, omdat we natuurlijk niets ‘verkopen’ aan de inwoners van de stad. Maar het is denk ik leuk om te weten dat er een bedrijf in Zoetermeer gevestigd is, waar ook veel stadsgenoten werken voor het maatschappelijk belang. Dit is iets om trots op te zijn. We hebben geen ambitie om naar de private markt over te stappen. Iedereen die hier werkt, vindt het belangrijk om voor de maatschappelijke sector aan de slag te zijn”.

Over Zoetermeer

Naast ondernemen, woont Bob zelf al bijna zijn hele leven in Zoetermeer. Bob: “Zoetermeer heeft een beetje het imago van een slaapstad, maar ik weet niet of dat nou een negatief imago is. Het wordt altijd wel negatief weggezet, maar als je de Zoetermeerder vraagt hoe het hier is, geven ze vaak aan dat ze eigenlijk prima wonen. De winkels zijn goed georganiseerd en er zijn een hoop sportvoorzieningen. Voor jongeren zijn er wellicht minder uitgaansgelegenheden dan in grotere steden in de regio, maar verder draait alles goed. We hebben binnen Zoetermeer ook veel banen, zowel in de stad, als in de buurt. De infrastructuur is goed en we hebben een unieke groene rand om de stad. Ik denk dat als je het Zoetermeerders zelf vraagt, dat men zelf nog erg tevreden is over dat imago van ‘slaapstad’”.

Winkelstraat vol met mensen en je ziet veel grote gebouwen.

Maak kennis met ondernemers uit Zoetermeer

-

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.