Kun je algen en verslechterd waterkwaliteit tegengaan zonder verstopte filters, het sluiten van meren en schadelijke chemicaliën? Ja, dat kan! En de marktleider binnen de waterbehandelingsindustrie is gevestigd in Zoetermeer.

LG Sonic

Het wereldwijde netwerk van LG Sonic beslaat momenteel klanten in meer dan 96 landen met kantoren in de Verenigde Staten (oost en west), Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Brazilië. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zoetermeer. LG Sonic is het enige bedrijf binnen de waterbehandelingsindustrie dat door middel van onderzoek en ultrasone geluiden wereldwijd waterkwaliteit verbetert. Zo ook in Zoetermeer, waar al jaren een duurzame en effectieve oplossing wordt gezocht tegen blauwalg bij het strand Noord Aa. CEO van het bedrijf Yousef Yousef vertelt over ondernemen in Zoetermeer en hoe belangrijk de producten en diensten van het bedrijf zijn voor een duurzame toekomst zonder alg.

Chemicaliënvrije Algenbestrijding

Het doel van LG Sonic is heel helder: een oplossing bieden voor een wereldwijd en toenemend probleem met de waterkwaliteit, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Het bedrijf is marktleider op het gebied van algenbestrijding door uitgebreide onderzoeken van de waterkwaliteit en het gebruik van ultrasone geluiden. Deze zijn niet schadelijk voor het ecosysteem en effectiever op de lange termijn dan chemische middelen. LG Sonic maakt hiervoor gebruik van monitoring en data, waaronder satellietbeelden van Nasa en eigen labaratoria. Hierdoor is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot 'de Google van zoetwaterkwaliteit' met klanten in 96 landen.

Foto van een man die bezig is met het algenbestrijden Foto van het Noordelijk Plassengebied in Zoetermeer, waar bedrijf LG Sonic algenbestrijding heeft gedaan.

Hoe werkt het?

Yousef vertelt over het proces: "Wij gebruiken dezelfde geluidsdruk en -frequentie (ultrasone) die boten gebruiken om de diepte van het water in te kunnen schatten om de overlevingsmethodiek van algen te verstoren. Een alg moet op en neer bewegen in het water om zich voort te kunnen planten en te eten. Je kunt het vergelijken met een ballon die opblaast wanneer deze omhoog gaat en wanneer het weer daalt, vangt deze eten. Wij creëren een geluidbarrière waardoor algen deze 'ballon' net niet genoeg kunnen opblazen. Hierdoor kunnen algen dus niet eten, waardoor ze binnen 3 tot 4 weken doodgaan en ook niet meer terugkomen of zich kunnen voortplanten."

Het is een langzamer proces dan het gebruik van chemicaliën, maar volgens LG Sonic zeker op de lange termijn een stuk effectiever. Yousef: "Wanneer je chemicaliën gebruikt, is dit voor de korte termijn effectief. De alg 'explodeert' er als het ware door. Echter, de rotzooi die hierdoor uit de alg komt, is weer voeding voor andere algen. Er komen dus meer algen voor terug, waardoor je nog meer chemicaliën moet gebruiken, wat nog schadelijker is voor het ecosysteem en je op lange termijn weinig oplevert".

Niet alleen in Zoetermeer effectief

LG Sonic heeft projecten over de hele wereld. Van een samenwerking met 'de Mercedes onder drinkwaterbedrijven' Anglian Water tot het verzorgen van schoon drinkwater aan 2 miljoen inwoners in de Dominicaanse Republiek. Yousef vertelt met trots over dit project: "Veel inwoners waren afhankelijk van stuwdamwater dat mede door klimaatverandering volledig was vervuild met algen en toxine. Binnen drie maanden hebben wij dit opgelost met onze producten en diensten, waardoor 2 miljoen inwoners weer gebruik konden maken van het water. Om zo'n impact te hebben voor mensen die niet gemakkelijk honderd plastic flesjes water konden kopen en die dit het meest nodig hadden, vond ik heel bijzonder. De Nederlandse ambassadrice en ik werden hiervoor ook door de vicepresident bedankt. Dat was voor mij het mooiste project sinds de oprichting van LG Sonic".

Algenbestrijding bij het Noord Aa

Sinds drie jaar is LG Sonic bezig met algenbestrijding bij het Noord Aa, met uitgebreid onderzoek het eerste jaar en een toepasselijke implementatie van de ultrasone geluiden sinds 2019. Het Noord Aa is wegens windrichting, ligging en een heel actief ecosysteem een lastige opgave. Yousef: "Het meer zal nooit een buitenzwembad worden. Echter, we zien dat de waterkwaliteit de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Horecaondernemers geven bijvoorbeeld aan dat de stank die zij van de algen ervaarden zo goed al verdwenen is".

Mensen op het strand in de natuur.

Vestiging in Zoetermeer

LG Sonic heeft sinds de oprichting in 2011 wereldwijd kantoorpanden geopend. De eerste en tevens grootste vestiging van het bedrijf is gevestigd in Zoetermeer. In deze vestiging worden de systemen gebouwd en wordt er getest in zowel een elektrisch laboratorium als een waterlaboratorium. Zoetermeer is de enige vestiging van het bedrijf waar productie en innovatie plaatsvindt. De overige kantoren in Amerika (oost en west), Dubai, Singapore en Brazilië helpen voornamelijk bij het snel schakelen tussen de klanten en het bedrijf. LG Sonic is namelijk nog groeiend, maar inmiddels verkopen ze producten en diensten in 96 landen wereldwijd. 

Foto van het kantoorgebouw van LG Sonic in Zoetermeer.

Ondernemen in Zoetermeer

LG Sonic bestaat al een lange tijd. Het bedrijf is begonnen in Den Haag en vervolgens verhuisd naar Leiden. Sinds 2011 is het bedrijf gevestigd in Zoetermeer. Volgens Yousef was deze verhuizing voornamelijk voor de medewerkers: "Zoetermeer is heel centraal gelegen. Wij hebben medewerkers uit zowel Den Haag en Leiden, als Rotterdam en Utrecht. Wat je als ondernemer voor je mensen wilt, is dat zij makkelijk mobiel kunnen zijn. Als je van hen vraagt naar kantoor te komen, moet je dit zo efficiënt mogelijk voor ze maken. Daarnaast is de prijskwaliteit voor zowel kantoorpanden, als woningen relatief goedkoop in Zoetermeer en is het contact met de gemeente heel goed".

Maak kennis met ondernemers uit Zoetermeer

-

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.