Ondernemersverhaal SKN Bouw

Naast ICT, E-health en logistiek is bouw & installatie één van de sterke economische sectoren in Zoetermeer. Maak kennis met SKN Bouw: sinds 2003 gevestigd in Zoetermeer en inmiddels bekend van vele grote bouwprojecten binnen en buiten de stad.

Service, Kwaliteit en Nazorg

Bouwbedrijf SKN Bouw is gestart door Richard Jongeneelen met de drijfveer om het anders te doen. Niet voor niets komen de kernwaarden Service, Kwaliteit en Nazorg in de naam, maar ook in alles wat ze doen terug. Op een later moment is Remco Tuinenberg er bij gekomen als mede-eigenaar. In de nabije toekomst worden zij samen opgevolgd door Rick Baak en Paul Lelij, die in het verleden zijn gestart als projectleiders bij SKN Bouw en nu een partner-traject mee zijn opgestart. Richard Jongeneelen: “Zo blijft de continuïteit van SKN bouw gewaarborgd met de gedachte waarmee het is opgericht en zoals wij denken en werken.”

Richard Jongeneelen, oprichter van SKN Bouw en zijn collega staan samen op de foto

Zoetermeer als centrale locatie

SKN Bouw is met een grote werkplaats gevestigd op de Kryptonstaat 10 op bedrijventerrein Lansinghage. De keuze om te vestigen in Zoetermeer was vooral een logische keuze.

Richard Jongeneelen vertelt hierover: “Ik werkte al in de regio, woonde in Delft en had hier in Zoetermeer veel contacten, was er goed bekend. Dan ga je kijken naar een plaats waar je je wilt vestigen en Zoetermeer ligt vrij centraal. Je rijdt makkelijk naar Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam. Rick Baak vult hierop aan: “Dat is voor ons echt een groot voordeel, ook met de verschillende projecten. Ongeveer de helft van onze medewerkers wonen in Zoetermeer, nabije dorpen of in de regio. Alles is makkelijk aan te rijden.”

Bekend van ...

De meeste opdrachtgevers van SKN Bouw zijn dan ook gevestigd in de regio van Zoetermeer. Dit zijn vooral terugkerende opdrachtgevers waar continuïteit in zit zoals Unicoz Onderwijsgroep, Gemeente Zoetermeer en Fundis. Op veel plekken in Zoetermeer, maar ook in de omgeving, heeft SKN Bouw bekende projecten uitgevoerd. De meest recente voorbeelden zijn de verbouwing van Franx in de Dorpsstaat, waarvan het oorspronkelijke woonhuis helemaal opnieuw is opgebouwd tot nieuwe kunsthal. En binnenkort start de verbouwing van stadsboerderij de Balijhoeve in Rokkeveen. Maar ook het Ondernemershuis Ter Zake, sporthal de Limiet en verschillende verzorgingshuizen van Fundis als Buytenhage en Vivaldi zijn door SKN bouw verbouwd.

Ondernemen in Zoetermeer

Over het ondernemersklimaat in Zoetermeer zijn Richard en Rick positief. Richard: “Er zitten best veel ondernemers in Zoetermeer, het is een stad die groeit. Als één van de grotere steden van Zuid-Holland brengt dat ook veel voordelen met zich mee zoals hoe het qua bestuur is geregeld. Zoetermeer is de laatste jaren veel meer naar buiten toe getreden”.

Bij bouwprojecten wordt samengewerkt met lokale onderaannemers als elektriciens en loodgieters. Daarnaast worden zoveel mogelijk lokale toeleveranciers ingeschakeld. SKN Bouw heeft dan ook regelmatig contact met andere Zoetermeerse bedrijven en is lid van verschillende business clubs. De aanwezigheid bij bijeenkomsten is niet alleen om te netwerken.

Richard: “Je bent met elkaar verantwoordelijk voor de stad en om ervoor te zorgen dat het levend blijft en zich verder ontwikkeld. Je doet het met elkaar. Door zichtbaar te zijn en te laten zien dat je je steentje wilt bijdragen, denk ik dat je veel krachtiger kan zijn. Daarom vind ik het ook belangrijk om bij bijeenkomsten van ondernemersverenigingen aanwezig te zijn, andere bedrijven te spreken, naar elkaar te luisteren en kennis uit te wisselen. Zo help je ook elkaar.”

De mensen maken het werk

Sinds 2003 is SKN Bouw uitgegroeid tot een bedrijf met 24 medewerkers waarvan enkele leerlingen uit samenwerkingsverbanden uit de regio. Als erkend leerbedrijf kunnen leerlingen via een stage werkervaring opdoen. De slogan ‘de mensen maken het werk’ wordt dan niet zomaar door het bedrijf gebruikt. Medewerkers kunnen echt het verschil maken. SKN Bouw vindt het daarom belangrijk om te investeren in de medewerkers onder andere met training en scholing zowel op het vakgebied als persoonlijk ontwikkeling.

Richard: “We dragen graag maatschappelijk ons steentje bij of dat nu is door het opleiden van leerlingen of een Syrische jongeman vanuit de Binnenbaan een kans te geven of stageplekken te realiseren. Maar op het moment dat er op andere vlakken iets nodig is zijn we ook bereid om mee te denken. Zo hebben we iets voor de Voedselbank gedaan en hebben we onder andere (jeugd)sportverenigingen ondersteund.”

SEBO-keurmerk

Niet voor niets dus dat SKN Bouw het SEBO-keurmerk heeft, dat staat voor Sociaal Economisch Betrokken Ondernemen. Gemeente Zoetermeer waardeert bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Lees meer over het SEBO-keurmerk
Richard Jongeneelen, oprichter van SKN Bouw en zijn collega staan samen op de foto