Specs in het Dutch Innovation Park

Specs in Zoetermeer is al meer dan dertig jaar een vertrouwde partner van grote en kleine farmacie in Europa en de VS. Opgericht in 1987, houden zij zich voornamelijk bezig met het behandelen van chemische stoffen voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Eerst als leverancier, tegenwoordig vooral als compoundmanager.

Het wereldwijde netwerk van Specs beslaat momenteel meer dan 2.000 onderzoekscentra. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, maar Specs heeft ook kantoren in Noord-Amerika, India, China en Japan. Dat maakt Specs op het gebied van compound management – ofwel het logistiek managen van chemische stoffen – tot een speler van wereldformaat.

Logistieke dienstverlening

Specs staat over de hele wereld bekend als een toonaangevend leverancier van onderzoeksstoffen en servicepakketten voor bedrijven en instanties die onderzoek doen naar nieuwe medicij­nen. Waar het bij de start van het bedrijf nog vooral ging om de handel in stoffen, wordt nu met name het hele logistieke proces aan derden aangeboden. Van inkoop tot opslag, het meten van de kwaliteit, het verwerken van alle stoffen en het rondsturen over de hele wereld. 

Foto van een medewerker van Specs Zoetermeer. Ze lacht op de foto en heeft voor zich allemaal spullen waar mee ze werkt.

Inmiddels is er een grote groep toonaangevende namen binnen de farmaceutische industrie die gebruikmaakt van de groeiende expertise van Specs op het gebied van compound management. Hiertoe behoren AstraZeneca, Roche, Johnson & Johnson, Merck&Co, Eli Lilly, Boehringer Ingelheim, Galapagos en vele anderen.

Luchtfoto van het Dutch Innovation Park. Luchtfoto van het Dutch Innovation Park.

“Wereld­wijd staan er meer dan tien miljoen verschillende stoffen bij Specs,” vertelt Johan Tijhuis, CEO bij Specs . “Die zijn overigens niet van ons maar van anderen. Die bedrijven besteden het voorraadbeheer en de verwerking uit aan ons. Specs stelt de stoffen alleen beschikbaar aan de onder­zoekers van het betreffende bedrijf.”

Samenwerking op het Dutch Innovation Park

Specs heeft al een project met Loyals (ook gevestigd in het Dutch Innovation Park, red.) gedaan met meerdere sessies en dan is het handig om zo dicht bij elkaar te zitten in het Park. “Verder hebben we gesproken met De Haagse Hogeschool en ik voorzie dat we in de toekomst studenten of stagiaires kunnen gaan inzetten voor bijvoorbeeld kleine projecten of goed gedefinieerde opdrachten,” legt Johan Tijhuis, CEO bij Specs uit.

“Als we een frisse kijk op bepaalde zaken willen, of een pakket willen laten ontwikkelen dat specifiek voor een bepaal­de klant gewenst is, dan zie ik zeker mogelijkheden om dat met partners van het Park te doen. Voorheen deden we dit veel intern, maar ik ben ervan overtuigd dat er binnen het Dutch Innovation Park partners zijn die kennis in huis hebben die voor ons een goede toevoeging zouden kunnen zijn. Alles kan tegenwoordig op afstand, maar soms wil je elkaar gewoon in de ogen kunnen kijken. We voelen ons dan ook zeer happy in het Park.”

Toekomst in Zoetermeer

Het hoofdkantoor in Zoetermeer heeft een opslagcapaciteit van 1.500 m², terwijl de vestiging in Cumberland Maryland (Amerika) is uitgebreid tot 2.500 m².

“Voorlopig kunnen we weer jaren vooruit. Veel van onze mensen komen uit de regio, daarom is in Nederland Zoetermeer voor ons dé plek om gevestigd te zijn. Onze mede­werkers werken gemiddeld al zo’n 19 jaar bij ons. Daar spreekt niet alleen veel vertrouwen uit; ze voelen zich hier ook echt thuis. Bovendien zijn de contacten met de gemeente Zoetermeer erg goed. Dat zie je niet overal. Onze locatie in het Dutch Innovation Park biedt ruimte voor geleidelijke, organische groei. We kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst.” Om er lachend aan toe te voegen: “Met miljoenen stofjes in huis wil je ook liever niet verhuizen.”