5x Monumenten in Zoetermeer

| Bureau Citymarketing

Van een bunker tot watertoren en van kenmerkende woningbouw tot Molen de Hoop, Zoetermeer heeft meer dan 110 monumenten verspreid door de stad. Een monument is een gebouw of object dat cultuurhistorische waarde(n) bezit. Wij lichten in dit artikel 5 monumenten in Zoetermeer uit die je gezien moet hebben!

Oude Kerk

Dit is het oudste gebouw van Zoetermeer en een van de vijftien rijksmonumenten van de stad. Het monument bevindt zich middenin in het historische hart van Zoetermeer: in de Dorpsstraat! De bakstenen voet van de toren is gebouwd in de vijftiende eeuw. Toen een storm de toren had vernield, werd het bovenste deel in 1642 vernieuwd. In 1783 moest de kerk worden gerestaureerd. Het interieur bevat een aantal bijzondere onderdelen: een preekstoel in Lodewijk XVI-stijl, herenbanken, een smeedijzeren koorhek, koperen kaarsenkronen, een doophek en een Lohmanorgel uit 1839. Kortom: veel te ontdekken!

Lees meer
Luchtfoto van de Oude Kerk in Zoetermeer.

Molen de Hoop

Op de Eerste Stationsstraat vind je de enige officiële korenmolen van Zoetermeer: Molen de Hoop. Op de plaats van de huidige molen heeft sinds de Middeleeuwen altijd al een molen gestaan. Een grote brand verwoestte eind 19e eeuw de vorige molen op deze plaats. In 1897 werd de huidige molen De Hoop gebouwd en in 1985 en 1986 werd deze geheel gerestaureerd. Sindsdien is De Hoop weer in gebruik als korenmolen. In de molen is een gezellige winkel gevestigd, waar allerlei bakproducten worden verkocht die in de molen worden geproduceerd!

Lees meer
Foto van molen De Hoop

Hofstede Meerzigt

Het derde rijksmonument in dit overzicht is restaurant Hofstede Meerzigt. Het gebouw komt uit 1640. De inrichting is modern met behoud van het klassieke karakter. Je kunt bij het restaurant genieten van dagverse en seizoensgebonden streekproducten. Hofstede Meerzigt ligt aan de rand van recreatiegebied het Westerpark. 

Lees meer
Foto van het gebouw van Hofstede Meerzigt Foto van het gebouw van restaurant Hofstede Meerzigt in Zoetermeer.

Dorpsstaat 125

Sinds dit huis gebouwd werd in 1861 is het altijd als bakkerij in gebruik geweest. Op dit moment is restaurant de Bakkerswinkel hierin gevestigd. Bijzonder is dat de winkelpui nooit gemoderniseerd is, een zeldzaam verschijnsel in de Dorpsstraat (en niet alleen daar), omdat met een moderne winkelpui de winkelier kon laten zien dat hij met zijn tijd meeging. Het is daarom een onderdeel dat bij een winkelpand het vaakst wordt gewijzigd. In het interieur zijn waardevolle oude onderdelen bewaard gebleven, zoals een mooie tegelvloer en schouwen uit het begin van de twintigste eeuw. Ook een bakkersoven uit die tijd is er nog. De bakkerij staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Lees meer

Watertoren De Tien Gemeenten

Deze ruim 45 meter hoge watertoren vind je dichtbij het rustgevende Burgemeester Hoekstrapark. De toren is wereldberoemd door haar miniatuur in het Haagse Madurodam. Bovenin bestaat het bouwwerk uit zestien kanten, dit gedeelte kon tot wel 500.000 liter water vasthouden. De watertoren werd gebouwd in opdracht van de Stichting Drinkwaterleiding De Tien Gemeenten als bufferopslag van het drinkwaterleidingnet (druk op de leiding) van tien omliggende gemeenten. Bij de ingang vind je de wapenschilden van de tien gemeenten. In een cirkel rondom de toren vind je stenen in het gras die de afstand tot de omliggende gemeenten aangeven. 

Lees meer
Foto van de watertoren

Architectuurwandeling

-

De grote variatie in bouwtrends maakt de stad interessant, avontuurlijk en het ontdekken waard. Deze architectuurwandelingen brengen je langs plekken die je nog niet eerder hebt gezien. Ontdek meer van Zoetermeer!