Van Dorp staat voor meer dan technische dienstverlening

Je kent het bedrijf vast wel van de herkenbare gele busjes: Van Dorp. Begonnen als traditioneel installatiebedrijf met 10 medewerkers, maar inmiddels uitgegroeid tot een technisch dienstverlener met 20 vestigingen door heel Nederland en ruim 1400 medewerkers in dienst.

De vestiging Van Dorp Zoetermeer is de eerste vestiging van Van Dorp. Henk Willem van Dorp is de oprichter van het familiebedrijf en tot op heden eigenaar en voorzitter van de Raad van Commissarissen: “Techniek is een mooi vak, alles is namelijk techniek. De wereld om ons heen blijft ook steeds veranderen en innoveren. Waar het belangrijkste gereedschap van een installateur vroeger de waterpomptang was, is dat tegenwoordig de laptop”.

Familiebedrijf Van Dorp

Van Dorp is een echt familiebedrijf. De vier zoons van Henk Willem zijn ook allemaal werkzaam bij het bedrijf. In 1985 is het opgericht en gevestigd in het huidige pand in Zoetermeer op het industrieterrein Rokkehage. Sindsdien zijn er nog enkele aanpassingen geweest aan het gebouw, zoals een nieuwe verdieping in 2005 en een aangebouwd magazijn in 2013. In 2011 heeft Van Dorp ook het gebouw naast de vestiging gekocht voor centrale diensten. Zoetermeer is de grotere vestiging van het bedrijf, samen met Rotterdam, Amsterdam en Deventer. Van de ruim duizend medewerkers van het bedrijf, werken er 240 in Zoetermeer.

Ondernemen in Zoetermeer

Henk Willem: “We wilden overal regionaal gevestigd zijn om dichtbij de klant te zitten. Zoetermeer is het centrum van economisch Nederland. Als je letterlijk een cirkel zou trekken in de Randstad tussen de grootste economische steden, ligt Zoetermeer daarvan in het midden.” Zo heeft het bedrijf goede contacten met andere bedrijven in Zoetermeer, waarbij ongeveer 80% van de bedrijven in de stad klant is bij Van Dorp.

Foto van Henk Willem, eigenaar van Van Dorp

Een van de pluspunten aan ondernemen in Zoetermeer is volgens Henk Willem de infrastructuur: “Je hebt bijna geen files in Zoetermeer, behalve natuurlijk bij het drukkere stadscentrum. Als je kijkt naar andere steden hebben wij het heel goed”. Daarnaast ervaart het bedrijf goede contacten met de gemeente, zo kun je volgens Henk Willem bij wijze van spreken zo een bestuurder persoonlijk opbellen als er iets mis is. Sinds de oprichting van Van Dorp is Zoetermeer stevig gegroeid, niet alleen in bewonersaantallen, maar ook in de mix van bedrijven. Van groot- naar kleinschalige bedrijven en van voornamelijk agrarisch, nu ook met veelzijdige onderneming sectoren.

Er zijn ook verbeterpunten in de stad, voor jongeren zouden er bijvoorbeeld meer skatebanen kunnen komen. Maar Zoetermeer heeft volgens Henk Willem veel verborgen schoonheid, zoals architectuur, parken en het Stadhuisplein.

Meer dan alleen techniek

Van Dorp is niet alleen een van de grootste technische dienstverleners in Nederland, maar ook koploper op het gebied van innovatie en duurzaamheid binnen het vakgebied. Zo wekt het bedrijf zelf meer stroom op dan het gebruikt, bespaar je 72% energie met de airco’s van het bedrijf, heeft Van Dorp een studiefonds voor kinderen van medewerkers en de Van Dorp foundation die goede doelen naar keuze van medewerkers steunt. Ook op het gebied van de arbeidsmarkt ziet het bedrijf veel kansen. Zo heeft 2,5% van medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt en is 13% van de medewerkers vrouw, maar dit aantal moet volgens Henk Willem naar nog veel hoger. Daarnaast roept hij studenten van HBO-ICT opleidingen op om stage te komen lopen bij Van Dorp. Alles komt terug in de missie van het bedrijf: De mens is meer waard dan de euro.

Volgende generaties

Henk Willem: “Op onze busjes staat een afbeelding van de wereldbol. Deze is symbolisch, we willen de aarde namelijk zo goed mogelijk overdragen aan de volgende generaties. Hiervoor is belangrijk dat niet alleen wij, maar alle bedrijven denken aan: hoe kunnen we meer goed doen in plaats van minder fout. Wij roepen organisaties op hierin mee te doen.”

Als laatste heeft Henk Willem nog een oproep aan Zoetermeerders: “Zoetermeerders zijn bescheiden, maar wees trots op je stad en haar verborgen schoonheid en straal de trots uit”.

Maak kennis met ondernemers uit Zoetermeer

-

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.