HBO-ICT studeren? Joris vertelt waarom Zoetermeer dé plek is!

Joris van der Burgh studeert HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Naast de goede locatie van de Factory, biedt de school ook unieke en efficiënte manieren van lesgeven. Waarbij persoonlijk contact en samenwerken met docenten en bedrijven in het vakgebied centraal staan. Joris vertelt in dit artikel meer over deze unieke leservaringen, maar geeft ook tips over hotspots in Zoetermeer.

Dutch Innovation Factory

Studeren op de locatie in Zoetermeer is uniek. Want in de Dutch Innovation Factory (DIF) werken onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers in één gebouw samen aan de ICT-innovaties van morgen. Op deze kleinschalige locatie krijg je veel persoonlijke aandacht en wordt teamgericht gewerkt. Samen met medestudenten en ondernemers in de DIF werk je aan projecten, met echte impact op de omgeving!

Foto van Joris van der Burgh, student aan de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek Foto van het gebouw van de Dutch Innovation Factory

Waarom HBO-ICT in Zoetermeer?

Joris heeft gekozen voor de DIF vanwege de innovatie manier van lesgeven.

"Je werkt veel in projectvorm met een team aan zogeheten ‘challenges’. Dit geeft veel zelfstandigheid en vrijheid. De mensen zijn hierdoor gemotiveerd en iedereen denkt mee met elkaar. Dit is anders in andere steden, waar je vooral naar school gaat voor studiepunten en daarna vaak niet terugkijkt op wat je echt hebt geleerd. Daarentegen wordt je in de DIF wordt opgeleid tot ‘young professional’. Er zitten ook verschillende bedrijven in het pand waar je mee kunt netwerken. Van kleine lokale bedrijven tot grote spelers. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel contact gehad met KPN tijdens een project.

Dit geeft de DIF en studeren in Zoetermeer een andere cultuur: ik voelde mij in andere vestigingen meer een nummertje. Hier is dat niet zo, jij en je projecten doen er echt toe."

Foto van Joris van der Burgh, student aan de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Zoetermeer is de plek

Wonen in Zoetermeer

Joris woont zelf ook in Zoetermeer. Hij verhuisde zeven jaar geleden naar Zoetermeer vanuit Delft. 

"Wat ons het meeste aantrok tot Zoetermeer is de bereikbaarheid met omliggende steden. Ik vind de stad een beetje een klein Den Haag. Maar daar voel ik mij meer een kleine jongen omringd door grote gebouwen. Hier voelt het meer als een dorp, je kent meer mensen en je voelt je niet kleiner dan de rest. Ik zeg niet dat Zoetermeer veel beter is dan andere steden, maar het heeft z’n charmes. Zoetermeer is daarnaast een mooie mix. De wijken zijn heel verschillend van elkaar, Oosterheem is bijvoorbeeld niet te vergelijken met Rokkeveen. Het is hierdoor een hele representatieve stad, volgens mij hebben we daar ook ooit een prijs voor gewonnen en dit is meer dan verdiend. 

Zoetermeer is niet ‘dé studentenstad’ maar het is een jonge stad waar je heel goed een netwerk kunt bouwen. Je hebt bijvoorbeeld een breed horeca-aanbod in het Stadshart waar je met vrienden kunt zitten. De stad is ook nog steeds groeiend en heeft veel potentie."

Leuke plekken in de stad

Joris geeft als studententip om eens langs te gaan bij het Stadshart Zoetermeer!

"Zoetermeer is een jonge stad. Het centrum is mooi en uitgebreid. Je vindt veel verschillende soorten winkels, zoals kledingwinkels, maar ook horecalocaties en ondernemingen. En de kebab die je in het centrum kunt halen is echt top haha. Zeker een aanrader!"

Binnen in het overdekte gedeelte van het stadshart met veel mensen en veel winkels.

We zijn op zoek naar jou!

Werk of studeer jij in de Dutch Innovation Factory? En heb jij een inspirerend verhaal of simpelweg een leuk feitje? Of wil je vertellen over studeren in Zoetermeer?  Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.

Nieuwe studenten in de Dutch Innovation Factory met een poster in beide handen waar op staat: #Cyberspecialist