Data science student Lars over studeren in Zoetermeer

Dagelijks duiken studenten in de wereld van Applied Data Science en Artificial Intelligence (AI). Deze gelijknamige HBO studie wordt door de Haagse Hogeschool aangeboden in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Lars Timmer (20) is eerstejaars student en neemt ons mee in zijn studiekeuze, opleiding en het Zoetermeerse studentenleven.

Studeren in Zoetermeer

“Ik begon met studeren op de TU in Delft, maar dat voelde niet als de juiste plek voor mij. De overstap naar de opleiding Applied Data Science voelde meteen goed", steekt Lars van wal. "Bij deze studie draait het onder andere om programmeren, wiskunde, analyseren, het vinden van oplossingen en het geven van concrete adviezen," legt de student uit. Data science en AI klinkt voor velen wellicht ongrijpbaar, maar is anno 2024 niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix die kijk- en luistertips geven op basis van jouw voorkeuren of zelfrijdende auto’s.

Foto van het gebouw van de Dutch Innovation Factory

Van college naar voetbalveld

De opleiding bestaat uit diverse onderdelen. “In het eerste jaar werken we met voorbeeldcasussen, maar in het tweede jaar gaan we aan de slag voor echte opdrachtgevers.” Voor het vak Datalab werken de studenten aan een casus over voetbal. “Er wordt veel data verzameld in de sport. Door deze te analyseren, kunnen we bijvoorbeeld adviseren over de beste manier om spelers in te zetten. Het is supergaaf om te zien hoe je data kunt omzetten in concrete strategieën."

Studentenstad

De opleiding wordt in meerdere steden aangeboden, maar voor Lars was de keuze voor Zoetermeer snel gemaakt. “De opleiding staat hier goed aangeschreven en ook de kleinschaligheid heeft een rol gespeeld bij mijn keuze. Je kent de docenten en zij kennen jou. Dat maakt het veel persoonlijker. Ook qua studenten is het een gezellige groep.” Daarnaast was ook de locatie een pluspunt. “Ik woon in Zoetermeer en ben nu in 10 minuten fietsen op school. Dat ik minder lang hoef te reizen is ook mooi meegenomen.” Voor studenten die de stad minder goed kennen tipt hij: “Zoetermeer is knus, maar er is van alles te doen. Zo kun je lekker eten in het centrum en in de Dorpsstraat. Een wandeling in het Westerpark is altijd een goed idee om even te ontspannen.”

Een groep studenten zijn samen aan het werken en brainstormen achter hun bureau

Formule 1

In een wereld waar data science en AI niet meer weg te denken zijn, liggen tal van mogelijkheden voor de afgestudeerde studenten. Lars heeft een duidelijke droom voor ogen: "Ik heb altijd een passie voor sport gehad, en het zou geweldig zijn om in de Formule 1 te werken. Ze hebben daar zoveel data waarmee ze werken; het lijkt me fantastisch om daar in te duiken en deel van uit te maken."

Werkenplekken in de Dutch Innovation Factory

Meer weten over studeren in Zoetermeer

Wil je zelf ervaren hoe het is in de Dutch Innovation Factory, meer weten over studeren in Zoetermeer of alles te weten komen over de opleidingen HBO Applied Data Science & AI en HBO ICT? Kom dan op vrijdag 5 april naar de laatste Open Dag van dit schooljaar. Van 16.00 tot 20.00 uur staan docenten, studenten en studiekeuzeadviseurs klaar om al je vragen te beantwoorden.

Meer studentenverhalen

-

Waarom studeren in Zoetermeer? Deze studenten vertellen over hun studiekeuze, waar ze uitgaan en hoe het is om te studeren in Zoetermeer.