Van vmbo-kader naar universiteit: student Kariem vertelt hoe het vavo hielp met zijn carrière keuze

Kariem studeert sinds 2018 bij mboRijnland en volgt de opleiding vavo: "Vavo is een tweede kans om je middelbare school opnieuw te doen. Als je behoefte hebt aan omscholing of bijvoorbeeld nieuwe vakken wilt leren voor een vervolgstudie, kan dat hier".

Kleurrijke geschiedenis aan scholing

Kariem heeft naar eigen zeggen een "kleurrijke geschiedenis" aan scholing gehad voor hij begon bij vavo. Hij begon op de middelbare school het Stedelijk College, nu Beroepscollege Zoetermeer, maar had voorkeur voor kleinere klassen. In Zoetermeer kon hij hiervoor terecht bij het Pleysier College in de wijk Meerzicht. "Ik ben op deze school gebleven en heb mijn vmbo-kader diploma behaald. Ik was vijftien toen ik klaar was op de middelbare school en moest hierdoor nog even wachten met beginnen aan mijn mbo-opleiding niveau 2”.

Foto van student Kariem die studeert aan mboRijnland.

Na de start bij de mbo-opleiding kwam Kariem er al snel achter dat de opleiding hem niet lag. Hierom maakte hij de overstap naar de Entree opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg bij mboRijnland in Zoetermeer, destijds nog ID College. “Na afronding van deze opleiding merkte ik dat ik een hoger niveau aankon. Hierna heb ik de mbo-opleiding Financieel Medewerker en Administratief Medewerker (niveau 3) gevolgd. Hier werd mij duidelijk dat ik mijn opties moest openhouden voor een meer theoretische richting, oftewel een ander werk- en denkniveau”.

Op zijn achttiende begon de Zoetermeerder met het vavo. “Hier heb ik eerst twee jaar Havo gedaan en toen de proef genomen en mij ingeschreven voor de Hogeschool Rotterdam. Ik merkte ook hier al snel dat ook hbo te veel praktijkgericht was voor mij. Na het stoppen met deze opleiding wist ik zeker dat ik naar de universiteit wilde. Op het moment volg ik twee vakken op vwo-niveau bij vavo op mboRijnland, zodat ik Geneeskunde of Rechten kan studeren aan de universiteit".

Wat is Vavo?

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Op het vavo kun je alsnog je diploma vmbo-tl, havo of vwo halen als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan omscholing of voor een bepaalde opleiding nog een vak mist op je diploma. Dit maakt vavo echt maatwerk voor de studenten. Je kiest voor onderwijs gericht op jouw niveau, mogelijkheden en behoeften. 

Vavo bij mboRijnland

Vavo bij mboRijnland in Zoetermeer begint bij een persoonlijk intakegesprek waarin je jouw traject uitstippelt. Dit kan bijvoorbeeld een 1-jarig of meerjarig traject zijn. Vavo bij mboRijnland is een interactieve studie. Kariem legt uit dat de lessen zijn ingedeeld in een goede mix van theorie, zelf aan de slag gaan en tijd voor vragen. Kariem: "Het is heel anders dan in de hoorcollegezalen, waar je 2 uur lang stil zit en sneller geneigd bent om afgeleid te worden. Je bent hier actief bezig met de les en de stof wordt vaak herhaald. Je hebt geen tijd om op je telefoon te zitten al zou je dat willen, dit maakt de opleiding effectiever". 

Draaideur van de school mboRijnland.

Studeren in Zoetermeer

De 21-jarige student is geboren en opgegroeid in Zoetermeer. Dit maakte de keuze voor de opleiding bij mboRijnland Zoetermeer een logische keuze voor Kariem. "De school is voor mij makkelijk bereikbaar. Ik kon natuurlijk ook naar Den Haag of Rotterdam, maar als er een goede school in de buurt is met ook nog een groot parkeerterrein met gratis parkeren dan is de keuze toch snel gemaakt". Naast een sociaal netwerk in de stad waarmee hij makkelijk bij iemand thuis de tussenuren kan vullen, is Kariem ook positief over het vrijetijdsaanbod in de stad. "Het stadscentrum ligt op looptafstand van de school en met zowel de fiets, als het openbaar vervoer en de auto is alles goed te bereiken. Binnen 10 minuten ben je er en ik woon zelf nog in de meest verliggende wijk van de stad”. 

Zoetermeer is de plek voor...

Kariem woont zijn hele leven in Zoetermeer: "Het is een gulde middenweg. Het is geen boerendorp, maar een fijn stadsdorp. Het is rustig, maar niet té rustig, multicultureel en de sociale cohesie is groot. Het heeft wellicht niet alles tot je beschikking zoals de grote steden Den Haag en Rotterdam, maar je kunt je hier prima vermaken zonder overlast. Zoetermeer is een plek waar je gevonden kan en wilt worden".

Lees meer over wonen in Zoetermeer
Foto van het wandel- fietspad langs het water in Oosterheem. Er fietsen wat ouders en kinderen langs het water.

Tip voor studenten

Als bewoners- en studententip geeft Kariem mee dat je in het centrum van Zoetermeer onder andere goed kunt shoppen. "Het winkelaanbod is heel breed, maar je kunt terecht bij meerdere sportscholen en uitgaansgelegenheden. Het is bijvoorbeeld leuk om op het Stadhuisplein Clooneys te bezoeken, waar buiten coronatijd ook artiesten optreden".

Ontdek het uitgaansaanbod
Binnen in het overdekte gedeelte van het stadshart met veel mensen en veel winkels.

Verhalen van studenten in Zoetermeer

-

Waarom HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool studeren in Zoetermeer? Of waarom juist kiezen voor een opleiding aan het mboRijnland in Zoetermeer? Deze studenten vertellen over hun studiekeuze, waar ze uitgaan en hoe het is om te studeren in Zoetermeer.