In gesprek met docent Zorg van mboRijnland

mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. In Zoetermeer zijn er twee locaties met in totaal ongeveer 2200 studenten en 220 medewerkers en docenten.

Op de locatie Ayers Rock is een opleiding Sport en Bewegen. Op de locatie Van Doornenplantsoen kun je terecht voor een opleiding in de richting Economie, Entree, Servicemedewerker en Welzijn en Zorg.

Patricia van der Neut is één van de 220 medewerkers in Zoetermeer en geeft diverse vakken bij Zorg opleidingen. “We hebben op school veel aandacht voor de persoon achter de student, er is veel persoonlijke begeleiding.”

Zorg opleidingen in Zoetermeer

Patricia is van oorsprong verpleegkundige en heeft later de overstap gemaakt naar het onderwijs. In de acht jaar bij mboRijnland, geeft ze les aan verzorgenden en verpleegkundigen in opleiding van niveau 3 en 4. Denk hierbij aan diverse verpleegkundige vakken als medisch rekenen, verpleegtechnische vaardigheden (medicatie delen, injecteren etc.), maar ook omgangskunde (hoe benader je iemand, hoe ga je om met moeilijk verstaanbaar of complex gedrag, hoe voer je professionele gesprekken) en psychiatrie.

Bij de opleidingen wordt veel gewerkt met casussen waarbij van elk vak een stukje in de casus terugkomt. Een voorbeeld van een casus is een mevrouw met een gebroken heup. Hoe was je die mevrouw? Hoe verschoon je het bed als diegene niet uit bed kan? Hoe zorg je ervoor dat diegene geen doorligplekken krijgt? Deze thema’s komen allemaal terug in de vakken die worden gegeven. Op deze manier wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld, wat het voor de studenten heel relevant maakt.

Kiezen voor de zorg

Patricia hoopt dat steeds meer jongeren kiezen voor de zorg. “De zorg is zo’n mooi vak. Door de corona-situatie zien we ook dat er juist meer waardering voor het vak is én meer belangstelling voor de opleidingen. Maar er is nog altijd een groot tekort, de handen aan het bed blijven nodig.

In de zorg is altijd werk en je kunt op vele manieren doorgroeien of je specialiseren. Met een diploma zorg op zak, heb je een hele goede basis voor het werkende leven.”

Draaideur van de school mboRijnland. Foto van Patricia van der Neut, zij is senior docent gezondheidszorg en welzijn aan mboRijnland.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens de opleiding is er veel individuele aandacht. Bij de opleidingen heeft elke klas twee SLB’ers. Dit zijn studieloopbaanbegeleiders die studenten coachen en het eerste aanspreekpunt voor studenten zijn. Daarnaast ondersteunt het Onderwijs Servicecentrum studenten bij onder andere psychische problemen, dyslexie of de thuissituatie. Patricia: “Dit is de kracht bij mboRijnland. Je wordt hier echt gezien. Er wordt veel meer dan vroeger gekeken naar wat heb je als student nodig hebt om het diploma te behalen. En dan bedoel ik alle zaken en randvoorwaarden die naast goed onderwijs nodig zijn om een student te ondersteunen.”

Samenwerking met organisaties

Stages vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Zoetermeer is een stad waar het onderwijs goed verweven is met het werkveld. Studenten van de zorg-opleidingen van mboRijnland hoeven niet zelf op zoek naar een stageplek maar worden op basis van voorkeuren gekoppeld aan een instelling.

Patricia deelt nog een ander praktijkvoorbeeld:  “In september was de Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer. Eerstejaarsklassen hebben hier meegelopen. Hier komt de praktijk en de school heel mooi samen. Hoe knoop je een praatje met iemand aan, hoe ga je met de rolstoel een lastige stoep af. Hierdoor konden er veel mensen meedoen met de rolstoelvierdaagse.”

Locatie Van Doornenplantsoen

De locatie Van Doornenplantsoen in Zoetermeer is goed bereikbaar: zowel per fiets, auto of met het openbaar vervoer. Er zijn snelle verbindingen naar Den Haag en Leiden. Het gebouw ligt vlakbij de snelweg A12 en er is voldoende parkeergelegenheid rondom de school. 

Patricia: “We zijn randstedelijk, dat betekent dat er veel studenten uit Den Haag en uit omliggende plaatsen rondom Zoetermeer naar deze locatie komen. Ondanks dat je in een grote stad zit en het best een groot gebouw is, ervaart de student het veilige gevoel dat je ook in een dorp zou ervaren.”

Het schoolplein van mboRijnland.
mboRijnland - Zoetermeer is de plek
  • mboRijnland - Zoetermeer is de plek