Opgroeien in Zoetermeer? Topsporter Mandy vertelt

Mandy Flink woont al haar hele leven in Zoetermeer. Ondanks een studie in Den Haag, blijft Zoetermeer toch haar thuis. De topsporter begon bij de Panters in het Silverdome in Zoetermeer met ijshockey. Inmiddels maakt ze zich met Team NL klaar voor de kwalificatie van de Olympische Spelen. Ze vertelde onlangs over opgroeien in Zoetermeer, haar hotspots maar ook over terugkomen na een medische tegenslag.

Wonen in Zoetermeer

"De wijk waar ik woon, Seghwaert, voelt heel vertrouwd. Het is een fijne omgeving om te wonen en op te groeien. Het ligt heel centraal in Zoetermeer, ik ben binnen 5 minuten bij de leukste plekken van de stad zoals het Stadshart en het Noord Aa. Het fijne aan Zoetermeer is dat het in principe alles heeft wat je nodig hebt en het is allemaal in de buurt. Eigenlijk is het een kleinschalig, gezellig broertje van Den Haag: een goede mix van praktisch en gezellig".

Foto van Mandy Flink, bewoner van Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

Hotspots

"Het Stadshart is heel leuk. Zeker sinds het nieuwe Cadenzaplein met leuke terrasjes er is. Het is echt een beetje 'het plekje' geworden, waar je lekker kunt zitten met een drankje. Het is kleinschalig, maar wel gewoon heel gezellig. Het winkelaanbod in het Stadshart is ook breed en wordt ook steeds breder. Het is fijn om het in de buurt te hebben, de winkels waar ik naartoe ga zijn er gewoon".

Binnen in het overdekte gedeelte van het stadshart met veel mensen en veel winkels.

"Als mensen vragen waar kun je uitgaan in Zoetermeer zeg je Spetters, dat is echt een beetje een go-to van de stad. Het is gezellig en je bent snel thuis in plaats van weer uit een andere stad terugreizen. Silverdome heeft in de zomer ook leuke evenementen als het ijs eraf is. Dan zijn er ook gezellige festivals in de stad."

De bar en tafels in het café zonder bezoekers.

Sport in Zoetermeer

Mandy ijshockeyt al sinds kleins af aan bij de Panters in Silverdome Zoetermeer. Sinds haar elfde zit ze ook bij Team NL, waarmee ze onder andere in 2016 heeft meegedaan aan het WK ijshockey. 

"Ik zit bij de Panters in Zoetermeer echt op m’n plek. Ik speel hier al m’n hele leven en ik ben echt een soort kind aan huis geworden. Ik heb hier goed kunnen groeien en de sfeer is goed. Toen ik zestien was kreeg ik vrijstelling van mijn school in Zoetermeer, het Erasmus College, om naar het WK in China te gaan. Ik had het toernooi nooit willen missen. Ik ben er sindsdien ook altijd bij geweest, ondanks een medische tegenslag. We maken ons nu klaar voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in oktober".

Foto van ijshockeyster Mandy Flink van de panters Zoetermeer in Silverdome Zoetermeer.

"Ik ben begonnen met ijshockey toen ik jong was en wist al vrij snel dat het echt bij mij past. Hier speelt ook 'mijn type mens', dat mis ik in andere steden. Ik vind het ook fijn dat de vereniging centraal in Nederland ligt. Ik hoef nooit heel ver te reizen voor wedstrijden met de club. Ik hoor in het nationale team bijvoorbeeld wel eens van teamgenoten dat ze twee uur moeten reizen voor een wedstrijd. Dat heb ik gelukkig bijna nooit"

Medische tegenslag

De medische tegenslag kwam in 2019 in de vorm van lymfklierkanker. Ondanks de ziekte heeft Mandy altijd doorgetraind om er weer helemaal bovenop te komen.

"Ik belde de huisarts en moest gelijk langskomen. Ik dacht dat ik moe was vanwege m’n drukke (sociale) leven, maar het was snel duidelijk dat het niet goed zat. Toen ben ik doorgestuurd naar het Langeland ziekenhuis voor een echo.

Na de diagnose werd echt een ‘rollercoaster’ in gang gezet. Ik had heel veel last van de eerste chemo, maar gelukkig ging het tijdens de kuren daarna steeds beter en kon ik gewoon naar school blijven gaan en blijven sporten. Het heeft me geholpen om mijn normale leventje weer op te pakken. Na 5 maanden was ik gelukkig weer klaar en ik ben al twee jaar helemaal schoon.

Ik vond het fijn dat ik voor de eerste behandelingen in Zoetermeer terecht kon. Je wilt niet elke dag op en neer naar Eindhoven bijvoorbeeld, dat je langer moet rijden dan dat je behandeld wordt".

Studie

Mandy studeert op het moment in Den Haag. Ze heeft er bewust voor gekozen om in Zoetermeer te blijven wonen, aangezien ze fanatiek ijshockeyt in Zoetermeer. 

"De bereikbaarheid met Den Haag is top. Dat is ook echt een pluspunt van Zoetermeer, dat je eigenlijk alles heel goed kunt bereiken met het RandstadRail netwerk. Het duurt ook helemaal niet lang om ergens te komen. Je bent binnen 20 minuten in het centrum van Den Haag, ook als je vanuit de andere kant van Zoetermeer moet reizen".

Bewonerstip

Mandy geeft als bewonerstip om eens langs te gaan bij het strand Noord Aa!

"Ik vind het Noord Aa een hele chille plek in Zoetermeer voor de zomer. Het is minder groot dan Scheveningen, waar veel mensen op af komen. Dan is Zoetermeer en het Noord Aa gewoon lekker rustig. En het is fijn dat je niet op een warme dag in de file hoeft te staan om af te koelen aan het strand."

Ontdek het Noord Aa
Mensen op het strand in de natuur. Foto van Mandy Flink, bewoner van Zoetermeer. Zoetermeer is de plek.

We zijn op zoek naar jou!

Wil je zelf als inwoner van Zoetermeer ook vertellen over hoe het is om te wonen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.