Zoetermeerse helden in het zonnetje: Tycho Wijga en Silvano Lo-Sioe-Fon

Van alle markten thuis

Maak kennis met twee inspirerende jonge helden uit Zoetermeer die met passie en toewijding hun stempel drukken op de gemeenschap. Tycho Wijga, een 21-jarige korfbalenthousiasteling, deelt al meer dan tien jaar zijn liefde voor de sport met de jeugd, terwijl Silvano Lo-Sioe-Fon, ondanks zijn doofheid, een onmisbare rol speelt in het Nationaal Videogame Museum. Lees over Tycho's bijdrage aan korfbal en positieve coaching en ontdek hoe Silvano, als stille kracht, zijn passie voor gaming tot leven brengt. Twee jonge vrijwilligers, elk met een uniek verhaal van impact en doorzettingsvermogen in Zoetermeer.

Eén van onze helden is Tycho Wijga, een bevlogen jonge vrijwilliger bij korfbalvereniging Meervogels. De 21-jarige tweedejaars managementstudent deelt al meer dan tien jaar zijn liefde voor korfbal met de gemeenschap. Met vijf jaar aan vrijwilligerservaring en diverse rollen op zijn naam, maakt hij écht het verschil voor jongeren.

Van trainer tot begeleider van het jeugdkamp en van scheidsrechter tot lid van de evenementencommissie, Tycho deinst er niet voor terug om zijn korfbalkennis over te brengen op jonge talenten: “Lesgeven vind ik geweldig. Ik heb hiervoor ook een tijdje de PABO gedaan. Kinderen zien groeien in hun zelfvertrouwen en motoriek, geeft mij onwijs veel energie.”

Positieve coaching

Een hoogtepunt voor Tycho was het zien opbloeien van een verlegen kind door middel van positieve coaching. "We hadden eens een teamlid dat erg verlegen was en nooit werd uitgekozen. Door haar met een positieve benadering meer zelfverzekerdheid te geven, durfde ze zichzelf meer te laten zien, waardoor ze topscoorder werd en daarmee een onmisbaar onderdeel werd van het team,” aldus Tycho.

De ondernemende duizendpoot benadrukt het plezier dat vrijwilligerswerk brengt en hoe het bijdraagt aan een hechtere club en vereniging. Ondanks de drukte, zit hij daarnaast niet stil. Zo is Tycho niet alleen student en vrijwilliger, maar werkt hij ook al bijna zes jaar als souschef bij Happy Moose. Tycho's toekomst bij de korfbalvereniging ziet er stralend uit, en zijn advies aan jongeren die vrijwilligerswerk bij een vereniging overwegen, is duidelijk: “Ga het gewoon doen! Je krijgt er onwijs veel voor terug. Bovendien is bewegen ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Met sport help je hen hun beste zelf te vormen.”

We zijn op zoek naar jou!

Wil je zelf als inwoner van Zoetermeer ook vertellen over hoe het is om te wonen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.

Doof, maar niet buitenspel: vrijwilliger Silvano (23) brengt zijn passie tot leven in het Nationaal Videogame Museum

In de boeiende wereld van videogames, waar pixels verhalen vertellen, speelt de 23-jarige Silvano Lo-Sioe-Fon een belangrijke rol in het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer. Doof, maar onverminderd vastberaden maakt hij het verschil en laat hij zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn.

Als fervent gamer voelde Silvano zich direct aangetrokken tot de rijke geschiedenis van videogames in het museum, waar hij zijn passie combineert met vrijwilligerswerk. Voor deze jonge gamefanaat is het dé nummer één plek in de stad om oude en nieuwe videogames te ontdekken. “Ik game al sinds ik heel jong ben en er is niets vergelijkbaars in Nederland, wat maakte dat het me direct aantrok”, aldus Silvano.

Drijfveren van de stille kracht

Van huishoudelijke taken tot het oplossen van computerproblemen en van orde houden tot meedraaien in de horeca, de 23-jarige vrijwilliger ziet voortdurend kansen om van het museum een gastvrije plek te maken. Zijn doofheid kan soms een uitdaging zijn, vooral in rumoerige ruimtes. Silvano legt uit: “In zulke situaties is het soms lastig om direct te begrijpen wat mensen zeggen, maar ik kan gelukkig altijd zelf om hulp vragen bij collega’s.

”De gamefanaat streeft ernaar om bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden en hij is blij dat hij is begonnen met vrijwilligerswerk. Silvano: "Ik moedig jongeren met een beperking aan om de eerste stap te zetten en daarin stap voor stap te groeien. Pas als je jezelf toelaat om dit te durven, zul je ervaren wat er allemaal mogelijk is. Voor wie van games houdt, is het Nationaal Videogame Museum daar de ideale plek voor, want het voelt als thuis.”

Acht verschillende speelkasten naast elkaar waar spelletjes op gespeeld kunnen worden.