Rob vertelt over ‘zijn’ wijk, 40 jaar wonen in Zoetermeer

Rob Versteeg woont al meer dan 40 jaar in Zoetermeer. In 1980 verhuisde hij samen met zijn vrouw vanuit Den Haag naar Zoetermeer. “In Den Haag was de ruimte erg beperkt en in Zoetermeer vonden we een appartement met veel meer ruimte.” Inmiddels is Rob met pensioen, maar dat betekent niet dat hij zich verveelt. Integendeel: Rob is erg actief als vrijwilliger op de Wijktuin Noordhove.

Eén van Noordhove’s eerste bewoners

“In 1982 verhuisden we naar de flat Jonkerbos. Dat was een heel mooi en groot appartement, maar wel op 5 hoog. Ik ben opgegroeid met een tuin en dat miste ik.” Gelukkig voor Rob en zijn vrouw Elke werd er hard gewerkt aan een nieuwe wijk met genoeg groen: Noordhove. “Daar zijn we in 1987 naartoe verhuisd en we wonen er nog steeds erg graag. Ik vind het heel fijn om in de periferie van de stad te wonen. Hier in Noordhove zit je op de grens, want je zit zowel tegen Benthuizen als het Groene Hart aan.”

Noordhove staat bekend om één van de groenste en meest diverse woonwijken van Zoetermeer. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een perfecte woonomgeving. In Noordhove kun je genieten van zon, zee en strand, althans als het mooi weer is natuurlijk. Noordhove heeft een eigen strand, in de volksmond van de Zoetermeerder het ‘Noord Aa’. Hier kun je uitwaaien of heerlijk met de hond wandelen.

Terug in de tijd

Noordhove heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige boerderij aan de Zegwaartseweg 116. De naam Noordhove staat nog altijd op de gevel en de brug van de boerderij.

Toen Rob in de wijk kwam wonen, waren sommige dingen behoorlijk anders dan nu. Zo was er nog geen winkelcentrum: “We deden boodschappen in een grote zeecontainer die tot supermarkt was verbouwd.” Ook was de verdeling van wijkbewoners anders. Zo woonden er in het begin bijna alleen gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd. “Maar de wijk wordt steeds gevarieerder. Ik vond het heel prettig toen hier een bejaardentehuis werd gebouwd. De diversiteit vind ik het allerleukste aan Zoetermeer. Zo is er een groot aanbod van huizen, groen en van mensen. Je vindt hier alle type mensen.”

Wijktuin

Sinds 1,5 jaar is Rob met pensioen en heeft hij genoeg tijd om leuke dingen te doen met zijn vrouw en om te tuinieren. Hij werkt met veel plezier als vrijwilliger op de Wijktuin Noordhove. “Ik zag in de krant een advertentie van Piëzo over de sociale wijktuin. Ik heb altijd veel getuinierd en ben in gesprek geraakt met Piëzo. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. We werken met een aantal vrijwilligers op het stuk grond en telen hier groenten en fruit. De opbrengsten gaan naar wijkbewoners die dat goed kunnen gebruiken. Zij kunnen gratis of tegen een kleine vergoeding groenten en fruit ophalen.”

Iedereen die wil komen helpen op de tuin is van harte welkom. Als vrijwilliger help je mee met de schooltuinlessen, open dagen en het onderhoud van de tuin.  “Iedereen kan daar terecht en iets leren. We hebben bijvoorbeeld een aantal vrijwilligers met long covid. Soms werken ze 10 minuten en de andere keer een uur. Dat is allebei helemaal goed. We hebben ook vrijwilligers die in het AZC wonen en geen Nederlands spreken. Toch proberen we om zoveel mogelijk Nederlands met elkaar te praten. Lukt dat niet, dan gebruiken we Google Translate. En als dat nog niet lukt communiceren we met handen en voeten. Als je elkaar wilt begrijpen, lukt dat altijd.”

Hoog bezoek

Het werk dat de vrijwilligers doen, blijft niet onopgemerkt. Op 10 maart, tijdens de nationale vrijwilligersactie NLdoet, kregen de vrijwilligers van de wijktuin hoog bezoek. Niemand minder dan koning Willem-Alexander en koningin Máxima (“Ik noem haar gewoon Max hoor.”) brachten een bezoek aan de wijktuin. Rob was als een van de weinigen op de hoogte van het bezoek. “Vooraf hadden we een draaiboek gemaakt, daarin stond de planning. Er was ook heel veel pers aanwezig. Echt een once in a lifetime ervaring. En het was natuurlijk voor alle aanwezige vrijwilligers een grote verrassing.”

Ontdek Noordhove

Zelf je groenten en fruit verbouwen?

Heb je altijd al je eigen groenten en fruit willen verbouwen en wat terugdoen willen doen voor de maatschappij? Meld je aan en doe mee! Op dinsdag, donderdag en vrijdag is er altijd iemand aanwezig en staat een lekkere warme kop koffie voor je klaar. Of neem contact op met Piëzo via odette@stichtingpiezo.nl of 06-36019137.

We zijn op zoek naar jou!

Wil je zelf als inwoner van Zoetermeer ook vertellen over hoe het is om te wonen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.