Suzanne Verboon: klimaatburgemeester en voorzitter van De Hof van Seghwaert

Suzanne Verboon woont al 20 jaar in Zoetermeer. Hoewel ze hier in de eerste instantie niet om stond te springen, wil ze inmiddels niet meer weg! Suzanne is dol op groen en duurzaamheid en daar houdt ze zich ook veel mee bezig. Zo is ze klimaatburgemeester en voorzitter van De Hof van Seghwaert.

Van Breda naar Seghwaert

Iets meer dan 20 jaar geleden kwam Suzanne Verboon in Zoetermeer terecht. “Ik wilde graag dichterbij mijn werk wonen, maar eerlijk gezegd liever niet in Zoetermeer. Het was voor mijn gevoel een grote snelweg met wat huizen eromheen. Maar toen ik in Seghwaert een huis bezichtigde, liepen we langs een leuk parkje met schapen in de wei. En er was ook nog eens een crèche om de hoek! Toen dacht ik: misschien valt Zoetermeer toch wel mee. Dus zo zijn we tóch in Zoetermeer terechtgekomen. Ik zeg altijd: ‘Zoetermeer: je wilt er niet wonen, totdat je er woont.’ En dan merk je dat dit een stad is waar echt over nagedacht is en waar het heel prettig wonen is.”

Klimaatburgemeester

Suzanne is niet zomaar een inwoner van Zoetermeer, ze is zelfs de klimaatburgemeester van de stad! “Een klimaatburgemeester brengt het klimaat en duurzaamheid op een positieve manier onder de aandacht. Mensen die in hun eigen wijk aandacht voor duurzaamheid willen vragen of andere goede ideeën hebben, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen, kunnen altijd bij mij terecht. Inmiddels heb ik heel veel ervaring met het opzetten van duurzame acties en initiatieven.”

Verlaten perenboomgaard

Naast klimaatburgemeester is Suzanne ook de voorzitter van De Hof van Seghwaert. Jarenlang stond er in Seghwaert een oude verlaten perenboomgaard. “De boomgaard was totaal verwilderd. De bomen waren niet gesnoeid en overal groeiden bramen en brandnetels. Het was net een jungle. Met een groepje bewoners wilden we dit stuk grond graag opknappen en er iets leuks van maken. We maakten met elkaar een plan en gaven dit aan de gemeente. We kregen drie jaar de tijd om te laten zien dat ons idee succesvol was. Al na anderhalf jaar was duidelijk dat het ging werken. We hadden goede sponsors, een grote groep vrijwilligers en het gebied zag er al 10 keer beter uit dan in het begin.”

De Hof van Seghwaert

Inmiddels is het ruim 8 jaar geleden dat de groep wijkbewoners de oude boomgaard opknapte en omtoverde tot De Hof van Seghwaert. Wat ooit een verlaten oude boomgaard was, is nu een bruisende wijktuin met meer dan 100 vrijwilligers. Er zijn nog steeds genoeg bomen te vinden, maar daarnaast is er ook een moestuin, bloementuin, een wijngaard en zelfs een stiltetuin waar ‘s zomers yogalessen worden gegeven! Ook zijn er konijnen, kippen (“Deze worden verzorgd door een aparte groep vrijwilligers: de kippenclub.”) en heel veel bijen te vinden.

De Hof van Seghwaert organiseert ook tal van leuke en duurzame activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een good food fietstocht? “Tijdens deze tour fiets je naar bedrijven die op een duurzame manier eten of drinken produceren. Zo zijn we bijvoorbeeld een keer naar kaasboerderij De Vierhuizen geweest en naar een akker in Zevenhuizen die op een biologische manier groenten teelt.” Wil je wel duurzame producten uit de buurt, maar heb je geen zin om een eind te fietsen? Elke zaterdag kan je bij De Hof van Seghwaert je duurzame boodschappen doen!

Op www.hofvanseghwaert.nl lees je nog veel meer over wat De Hof van Seghwaert allemaal te bieden heeft.

We zijn op zoek naar jou!

Wil je zelf als inwoner van Zoetermeer ook vertellen over hoe het is om te wonen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.