Monumenten in Zoetermeer

| Bureau Citymarketing

Broekwegkade 17

Het waterpeil van de Zoetermeerse of Nieuw Drooggemaakte Polder werden tot 1877 beheerst door vier molens. Daarna nam Stoomgemaal De Nieuwe Polder deze taak over en werden de molens afgebroken.Het stoomgemaal had een grote schoorsteen die bij de stoommachine hoorde. Toen de stoommachine werd vervangen door een elektrische pomp, werd deze schoorsteen afgebroken. De pomp werd op zijn beurt in 1990 ontmanteld. Het gemaal verloor zijn functie en de markante gebouwen inclusief een dienstwoning op de verdieping bleven leeg achter. In 1994 brak er een grote brand uit, maar gelukkig kon het gemaal, inmiddels een gemeentelijk monument, worden gered. Het werd toen omgebouwd tot woonhuis.

Heuvelweg 4

De bunker in het Westerpark is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters bouwden langs de kust een verdedigingslinie, de Atlantikwall. Een reeks bunkers op precies 16 kilometer uit de kust maakte hier onderdeel van uit. Deze bunker was in 1944 klaar. Na de oorlog werd het een opslagplaats en nu is het deel van een speeltuin.

Julianalaan 1

Uniek in Zoetermeer; een modernistische villa uit 1956, ontworpen door Jan Rietveld. Jan was de zoon van de bekende architect Gerrit Rietveld. De villa bestaat uit zowel rechte als ronde vormen, witte gevelstenen en witte raamkozijnen. De villa, een gemeentelijk monument, is gebouwd als woonhuis met een praktijk voor de Zoetermeerse huisarts P. Vegt.

Vlamingstraat 83

Architect Jan Dekker is de ontwerper van dit rijksmonument. Dekker was in 1925 benoemd tot opzichter gemeentewerken in Zoetermeer. Hij heeft veel gebouwen in Zoetermeer ontworpen, waaronder dit woonhuis met kantoor. De stijl die hij toepaste was de traditionele Delftse School, maar hij voegde daar eigen kenmerken aan toe. Zoals de halfronde dakpannen, de ronde bogen met witte natuursteen boven de ramen en de voordeur met luifel. Dit huis uit 1935 was bestemd voor notaris M. Goossens en is zonder twijfel een van de mooiste ontwerpen van Jan Dekker. Dekker heeft ook de garage links ontworpen, maar die werd pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw bijgebouwd.

Eerste stationsstraat 86

De Pelgrimskerk werd in 1932 gebouwd door architect B.W. Plooij. Iedereen die op de hoek van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan staat, ziet direct de enorme kruisende zadeldaken en de paraboolvormige spits. De kerk wordt in Zoetermeer ook wel de Boterkerk genoemd. De meeste van de vroegere Zoetermeerse boterhandelaren waren gereformeerd en zaten zondags in deze kerk. Binnen overspant een groot houten kruisgewelf de ruimte. De banken, allemaal nog in originele staat, zijn blank gelakt met zwarte zittingen, leuningen en biezen. Dit is zeker een kijkje waard.