Architectuurwandeling Oosterheem Tuindorp, Buythen en Centrum - Route 2

Stadsboerderij De Weidemolen

De naam van de boerderij verwijst naar een vroegere weide- molen die in de polder bij de Oostweg heeft gestaan. Dit type molen is een windwatermolen dat een klein stuk land bemaalt om het droog te houden. Deze Stadsboerderij die een klassieke boerderij uitstraling heeft, wordt in gebruik genomen door meerdere bedrijven waaronder een restaurant. De rolstoelvriendelijke stadsboerderij is bijzonder door de vele milieu-maatregelen. Voorbeelden zijn een warmtepomp, zonnepanelen en het vegetatiedak van de stal. 

Ontdek Stadsboerderij De Weidemolen

Stadsvogelprijs

In 2008 werd de gemeente Zoetermeer genomineerd voor deze prijs van de Vogelbescherming Nederland met het project Vinex-vogels en wonnen de prijs. In de spiksplinternieuwe wijk Oosterheem verleidt de gemeente 50 soorten vogels om daar te komen broeden. Onderdelen hiervan zijn de oeverzwaluwwand aan de Huygensstraat met 180 gaten en woonhuizen met vogelvides. Met de geldprijs is het kunstwerk van Gerart Huisintveld gerealiseerd.

Welzijnscluster Zoetermeer

Het cluster combineert drie basisscholen, een sporthal, handbalvereniging, wijkaccommodatie, kinderopvang, jongerensoos en 35 woningen. De appartementen zweven boven de openbare school aan de westzijde. De galerijen liggen los van de woningen, zodat er meer licht binnenkomt in de woningen en er meer privacy is. De buitenruimte is openbaar gebied en geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een prachtige schakel tussen het winkelcentrum en wijkdeel Centrum. 

Winkelcentrum Oosterheem

Het winkelcentrum heeft een oppervlakte van 10.000m2, een ondergrondse parkeergarage en 340 appartementen in 3 brede torens van zo'n 17 bouwlagen. Laat je tijdens de architectuurwandeling ook iets vertellen over de verschillende daken van de torens en hoe de architecten de torens zelf liever noemen. 

Ontdek Zoetermeer

-

Zoetermeer heeft veel mooie architectuur die je met de verschillende architectuurwandelingen kunt ontdekken. De wandelingen brengen je langs plekken die je nog niet eerder hebt gezien. Ontdek alle wandelkaarten!